Başkanlık taslağı görücüye çıkıyor

Ak Parti'nin, bugünkü MYK'da anayasa teklif taslağını ve stratejisini netleştirmesi, ardından MHP'nin kapısını çalması bekleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık taslağı görücüye çıkıyor

Şebnem Hoşgör

Başkanlık sistemi için Anayasa değişikliği çalışmalarında kritik son viraja girildi. Ak Parti'de bugünkü kritik MYK öncesi genel eğilim, başkanlık sistemini öngören dar kapsamlı anayasa paketinin hayata geçirilmesinin zorlanması ve sistemin yürürlüğü ile seçimlerinin de 2019'a bırakılması yönünde.

Ancak her kademeden yöneticinin "Meclis'te 330 desteği bulmak için, destek alabilecek bir teklif getirmemiz gerekiyor" görüşünü vurguladığı Ak Parti'de, teklifin Meclis'e sunulmadan, kamuoyuna açıklanmadan öncelikle MHP'nin görüşüne sunulacağı belirtiliyor.

"Pazarlık marjıyla yola çıkıyoruz" diyen Ak Parti kurmayları, görüşmelerde MHP'nin talepleri doğrultusunda hazırladıkları taslak metinde rötuş yapılabileceği mesajının verileceğini, kamuya atamalar ve KHK çıkarma yetkisi gibi tartışılan bazı başkanlık yetkilerinin de kısmen daraltılmasının söz konusu olabileceğini belirtti.

MHP'ye bu çerçevede referandumda kabul edilmesi halinde, referandumun hemen ardından başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasından, tam başkanlığa geçişin 2019'a bırakılması ve seçimlerin de bu tarihte yapılmasına, başkanlığa yumuşak geçiş için yürürlük 2019'a bırakılsa dahi Cumhurbaşkanı'nın bazı başkanlık yetkilerini bu tarihe kadar kullanabilmesine imkan tanıma gibi farklı alternatifler sunulacak. Ak Parti, Cumhurbaşkanı'nın geçiş sürecinde "Bakanlar Kurulu'na sürekli başkanlık edebilmesini, bakanları atayıp görevden alabilmesi ve partisiyle bağının kurulmasını" istiyor.

İdam pakete giriyor

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'idam' çıkışına, Yıldırım'ın, "Teklifimizi buna göre yapacağız" yanıtını vermesinin ardından, anayasadan ölüm cezasının uygulanamayacağına ilişkin hükmün çıkartılmasına yönelik maddenin de Ak Parti teklifinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ak Parti, anayasal düzeni değiştirme suçu ile taammüden adam öldürme için "ölüm cezası" düşünüyor. Cinsel suçların da idam kapsamına alınabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber