İstikrar bütçesinde yetki başkanın

ABD'de Obama'nın yaşadığı 'bütçe krizi'ni dikkate alan AK Parti, yeni teklifinde, başkana önemli icraatları yapmasını sağlayacak bütçeyi tam kapsamlı şekilde hazırlayarak uygulama yetkisi veriyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Kasım 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstikrar bütçesinde yetki başkanın

Parti'nin, başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği paketinde yer alan unsurların detayları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre "Başkanlık bütçesi"nin çerçevesini belirleme yetkisi Başkana ait olacak.

AK Parti'nin daha önceki teklifinde, başkanın hazırlayacağı bütçeye TBMM'nin müdahale etme ve bütçeyi kısıtlama yetkisi veriliyordu. AK Parti'nin TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nda tartışılan metninde TBMM'nin yetkileri arasında, "Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek" sayılıyordu.

OBAMA KRİZ YAŞAMIŞTI

Ancak AK Parti'nin yeni hazırladığı teklifte, ABD'de Başkan Obama'nın yaşadığı "bütçe krizi" dikkate alınarak, bu konuda değişikliğe gidildi. Bütçesi onaylanmadığı için hükümeti düşme aşamasına kadar gelip, ciddi bir devlet krizi yaşayan Obama'nın, ABD devletini tümüyle etkileyen bu olumsuz tecrübesinin benzerinin Türkiye'de de yaşanmaması için bu düzenlemede değişikliğe gidildi. Yeni pakette başkan, önemli icraatları yapmasını sağlayacak bütçeyi tam kapsamlı şekilde hazırlayarak uygulamaya koyma imkanına sahip olacak.

BAŞKAN VE MECLİS SEÇİMİ

AK Parti'nin metninde, başkan ve Meclis'in karşılıklı olarak birbirini fesh ederek seçime götürebilme yetkisi ise korundu. Buna göre Başkan veya TBMM, bir kriz ortamı doğması durumunda seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Ancak her iki taraf da, kendisiyle ilgili karar verirken karşı tarafı da seçime götürecek. Örneğin Başkan, Meclis seçimlerinin yenilenmesini isterse, kendisi de seçime gitmek zorunda kalacak. Aynı şey, Meclis için de geçerli olacak. Bu durum da, parlamento ile başkan arasında yaşanabilecek bir uyuşmazlığın sistem ve devlet krizi şekline dönüşmesin önlemek ve çözüm için millete gidilmesini sağlamak amacıyla getiriliyor.

İKİ SANDIK OLACAK

Başkanlık seçimiyle parlamento seçimi, aynı anda yapılacak. Seçimlere gidildiğinde hem başkan, hem de Meclis için oy kullanılacak. Başkan, kendisiyle birlikte "Başkan Yardımcısı"nın ismini de açıklayarak seçimlere gidecek. Dolayısıyla başkan için bir sandık, milletvekili seçimleri için de başka bir sandık kurulacak.

BAKANIN VEKİLLİĞİ DÜŞER

Başkan, seçimi kazandıktan sonra hükümetini oluşturacak. Bakanları kendisi atayacak olan Başkan, isterse milletvekilleri arasından da bazı isimleri bakan olarak atayabilecek. Ancak bakan olan milletvekilinin vekilliği düşecek. Bakanlar da, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip isimlerden olabilecek. Bakanlar, vekillerin sahip olduğu özlük haklarına sahip olacaklar.

VEKİL YEMİNİNE ATIF

AK Parti'nin hazırladığı pakette tam kesinleştirilmeyen unsurlardan birisini de "başkanlık yemini" oluşturuyor. Başkanın Meclis'te yapacağı yemin konusunda da

ÇALIŞMALARI DEVAM ETTİREN

AK Parti kurmayları arasında, başkan için özel bir yemin metni yazılması yerine, mevcut milletvekili yeminine

atıfta bulunulması üzerinde duruluyor.

ŞERİFE GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber