?Vicdani retçi'ye askeri hakimden azar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEKİRDAĞ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda askerlik görevini yaptığı sırada 10 yıl önce firar eden ve daha sonra ?emre itaatsizlik' suçundan askeri mahkeme tarafından 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ?vicdani retçi' Halil Savda, hakkındaki kararın bozulması üzerine yeniden yargılanmaya başlandı.

Çorlu 5'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün görüen duruşmaya tutuklu sanık Halil Savda katılırken, avukatı mazeret dilekçesi verdiği için katılmadı. Duruşma öncesi polis ve inzibatlar askeri mahkeme önünde geniş güvenlik önemleri aldı. İstanbul'dan Halil Savda'yı desteklemek için sabahın erken saatlerinde gelen 30 kişilik ?vicdani retçi' grubu, ellerindeki karanfilleri mahkeme salonuna giren Halil Savda'ya verdi.

MAHKEMEYİ TİYATROYA BENZETTİ

Mahkemede ifade veren tutuklu sanık Halil Savda ?Ben muayeneye gitmek istemiyorum. Mahkemeye verdiğim dilekçede bunu belirttim. Hiç bir askeri muayeneyi kabul etmiyorum. Umarım beni zorla götürmezler. Bu duruşmadan bir şey çıkmayacağını da biliyorum. Bu celse bir görüntü. Bu tiyatro ve tiyatronun 3'üncü perdesi oynanıyor. Mahkeme hukuk dışı oynuyor. Burada hukukçu olarak bir subay oturuyor? deyince, mahkeme hakimi Binbaşı Recai Ertürk mahkemeyi tiyatro sahnesine benzeten sanık Halil Savda'yı azarlayarak, ?Burası Irakta yargılanan Saddam'ın mahkeme salonu değil. Burası tiyatro değil bir mahkeme. Konuşmalarına dikkat et? dedi.

Son sözü sorulan Halil Savda beratını isterken, mahkeme karar vermek üzere duruşmayı erteledi.

Tekirdağ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı emrinde 1976/2 tertip er olarak görev yapan Halil Savda 2 aylık görevinden sonra firar etti. Birliği tarafından ?emre itaatsizlik' suçundan Çorlu 5'inci Kolordu Askeri Mahkemesi'ne hakkında dava açıldı. Askeri mahkeme sanık Savda'yı 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak daha sonra Savda'nın avukatları Askeri Yargıtay nezdinde mahkemenin kararına itiraz etti. Askeri Yargıtay 2'nci Dairesi ise yerel mahkemenin kararını ?sanığın psikolojik muayenesi yapılmadan hükme varıldığı' gerekçesi ile bozdu. Tekirdağ'daki birliğinden 10 yıl önce firar eden Halil Savda, hakkındaki askeri yargılama sürerken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber