Ankara AB İlerleme Raporu'ndan rahatsız

AB İlerleme Raporu'nda, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün 'Gülen Hareketi' olarak nite- lendirilmesi ciddi rahatsızlığa neden oldu. Raporda ayrıca PKK'yla mücadelede 'orantısız güç kullanımı' vurgusu yapılması, OHAL'le ilgili eleştirilerde bulunulması, HDP'lilerin tavrının eleştirilmesi yerine Türkiye'nin suçlanması ve gözaltına alınanların gazetecilikten değil, terör destekçiliğinden alınmasına karşın Türkiye'nin eleştirilmesi gerginliği tırmandırdı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Kasım 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara AB İlerleme Raporu'ndan rahatsız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rest çektiği, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların da tepkilerini dile getirdiği AB İlerleme Raporu'nda, 15 Temmuz darbesini gerçekleştiren FETÖ'nün "Gülen Hareketi" diye geçiştirilmesi, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda "orantısız güç kullanıldığı"nın dile getirilmesi, HDP'lilerin tutuklanmasına ve ifade özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerdeki vurgular tepkiyi büyüten başlıca nedenler oldu. Türkiye'deki gelişmelere çarpık bakışın yansıdığı İlerleme Raporu'ndaki çelişkilerin yanı sıra, AB yetkililerinden gelen "İlişkileri dondurma" tehditleri de, öfkeyi kabarttı. Türkiye'nin öfkesini kabartan konulardan biri de terör örgütü PKK'yla mücadeleye bakıştaki çarpıklık. İlerleme Raporu'nda, PKK ve DAEŞ'in ölümcül saldırılar düzenlediği; PKK'nın, AB'nin terör örgütleri listesinde olduğu satır aralarında geçiştirilirken, "Ülkenin Güneydoğu bölgesinde güvenlik güçleri tarafından orantısız güç kullanımı ve ciddi insan hakları ihlalleri olduğuna ilişkin iddialar artmıştır" ifadesinin altı çiziliyor.

OHAL FRANSA'DA OLUNCA NORMAL

Raporda, Fransa'da da uygulanmasına karşın, Türkiye'deki OHAL'e yönelik temelsiz değerlendirmeler Ankara'nın tepkisine yol açan unsurlardan biri oldu. FETÖ üyesi olduğu için görevden alınan ve bir kısmı tutuklanan yargıç ve savcılar için "Yargı erki görevini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapabilmeli, icra ve yasama erkleri güçler ayrılığına tam saygı duymalıdır" ifadeleri kullanılıyor. OHAL'deki gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasının AİHM içtihadı ile uyumsuz olduğu iddia ediliyor. Ankara'da, AB'nin, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı darbe girişimini anlamaktan ve yorumlamaktan çok uzak kaldığı dile getiriliyor.

SİYASİ AYMAZLIĞIN İFADESİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin de, raporun utanç vesikası olduğunu vurgulayarak, "PKK'ya karşı orantısız güç kullanıldığı" değerlendirmelerini hatırlatarak, "İddia ve itham tam bir siyasi aymazlığın ifadesi" dedi. Raporun tutarsızlıklarla dolu olduğunu, FETÖ'nün masum gösterildiğini kaydeden Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Bu yaklaşımlar, Avrupa'nın terörle mücadeledeki samimiyetsizliğini ve çifte standardını ortaya koymakta. Bu çifte standart ve tutarsızlık en çok AB idealine zarar veriyor. Soyut, afaki, tarafgir, ön yargılı, art niyetli ve gerçekliklerden uzak bu raporu ülke ve millet olarak reddediyoruz."

Fazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber