Kamu bankalarındaki personel alımı Hazine'nin başını ağrıtacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası, Danıştay'ın ?durdurma? kararına karşın Ziraat ve Halk Bankası'na 2 bin 300 personel alımı yapan banka yöneticilerinin ardından Hazine Müsteşarlığı hakkında da suç duyurusunda bulunacak.

Sendika Genel Başkanı Aynan Çivi, banka yöneticilerinin ?topu? Hazine'ye attığını belirterek, ?Yönetim, 'Hazine kararı bize geç bildirdi' diyor. Hazine hakkında da suç duyurusunda bulunacağız? dedi.

Ziraat ve Halk Bankası'na personel alımına izin veren Bakanlar Kurulu kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından 2005'te hukuka aykırı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası, kararda, Ziraat ve Halk Bankası'na personel alımının durdurulmasının öngörülmesine ve söz konusu kararın 3 Nisan 2005'de banka yönetimine tebliğ edilmesine karşın, Ziraat'e 1400, Halk Bankası'da da 900 yeni personelin işe alındığını iddia etmişti. Sendika, yargı kararını yerine getirmeyen banka yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sendika Genel Başkanı Ayhan Çivi, suç duyurusunun kapsamını genişleteceklerini belirterek, ?Banka yöneticileri tek tek ifade verdi. Onlar, Hazine'nin kendilerine geç bildirimde bulunduğunu söylüyor. Suç duyurusunun kapsamına Hazine Müsteşarlığı'nı da katacağız? diye konuştu.

UNAKITAN: MAHKEME KARARINA UYULDU

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, Genel Kurul toplantısında CHP'li Abdülkadir Ateş'in Ziraat ve Halk Bankası'na yönelik ?usulsüz personel alımı? konusundaki sorusuna, ?Mahkeme kararı öncesinde personel alımı durduruldu? yanıtını verdi. CHP'li Ateş ise, bu bankalarda çalışan 15 bin personelin başka kurumlara gönderildiğini, mahkeme kararıyla görevine iade edenlere ilişkin kararlara uyulmadığını söyledi. Ateş, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede AKP iktidarı döneminde, başta eğitim olmak üzere bütün kamu kurumlarında kadrolaşmaya gidildiğini ifade ederek ?Diyanet personeli başka alanlara kaydırıldı. Sonra da bakan çıkıp imam bulamıyoruz diyor? dedi.

NELER OLDU?

BÇS'nin Kamu Bankaları Raporu'nda da personelin rızası aranan uygulamaların banka yönetiminin taktirine bırakıldığı belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:

?Emlak Bankası'nın kapatılarak 10 bin civarındaki personeli Ziraat ve Halk Bankası'na aktarıldı. Bankadan toplam 18 bin kişi emekliye sevk edildi. Bunların bir kısmı kendi isteği ile emekli olurken büyük bir kısmı da başka illere yapılan tayinler nedeniyle emekli olmak zorunda kaldı. Her iki bankadan toplam 15 bin kişi bankaların yönetim kurullarınca verilen yetkiye dayanarak murahhas üye tarafından herhangi bir objektif kriter ve nesnel ölçüt olmadan istihdam fazlası personel olarak belirlendi.

Ziraat Bankası'ndan toplam 8 bin 600, Halk Bankası'ndan da 5 bin 400 kişi ihtiyaç fazlası olarak diğer kurumlara gönderildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber