İstanbul'un taksici profili

Çince bilen de var, doktora yapan da

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Kasım 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'un taksici profili

İSTANBUL'da 750 taksi durağı 17 bin 395 de taksici var. Bir taksi günde yaklaşık 350 km mesafe, 870 bin sefer ve iki kişiden hesap edilerek yaklaşık 1 milyon 750 kişinin bir yerden bir yere ulaşmasını sağlıyor. Bu yoğun sirkülasyonda ve İstanbul trafiğinde direksiyon başında olan taksicilerin "Taksici ve Dürtüsellik" araştırmasına göre yüzde 7 5'i farklı meslek grubundan yüzde 25'i ise taksiciliği baştan beri yapıyor. Meslekte farklı branşlarda çalışanların artmasıyla beraber İstanbul'daki taksici profilinin de artık yavaş yavaş değişmeye başladığını gösteren kitaplaştırılan tez çalışmasına göre taksiciliği yüzde 15 ile en çok tekstilcilerin tercih etmesi taksicilerin dil bilme düzeyini de artırmış. Öyle ki 8 ay boyunca gece-gündüz-haftaiçi hafta sonu çalışan taksicilerle yapılan araştırmaya göre taksicilerin artık yüzde 91.5'i İngilizce'yi orta seviyede konuşabiliyor, taksiye binen müşteri ile iletişim kurabiliyor. Yine araştırmaya göre taksicilerin ikinci dili yüzde 30.3 ile Arapça üçüncü dili ise yüzde 22 ile Çince olduğu görülüyor.

YÜZDE 82'Sİ SİGORTALI YÜZDE 50'Sİ EV SAHİBİ

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Basın Danışmanı Nigar Ayyyıldız'm 6 yıldır mesleği iyileştirmek adına yaptıkları çalışmaların sonucunu görmek için sahada yaptığı bu araştırmaya göre, geneli sigortasız çalışan taksicilerin bu konuda da profili değişmeye başlamış. Öyle ki artık taksicilerin yüzde 82'si sigortalı çalışıyor. Bu kriterin mesleği tercih etme nedeni olduğunu ifade eden Nigar Ayyıldız, "Taksicilerin sigortalı çalıştırılmalarına yönelik Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur yıllardır mücadele veriyordu.

Nihayetinde 2010 yılında bu hukuki zemine oturdu. Artık İstanbullu minibüsçüler de kamyoncular da artık taksiciliği tercih ediyor. Minibüsçülerin yüzde 30'u, kamyoncuların yüzde 26'sı taksiciliğe geçti. Gelir düzeyleri de arttı. Öyle ki her 100 taksiciden 50'si artık bir ev sahibi. Yani aslında 'Taksiciyiz açız' felsefesi bitti" diyor.

ŞİKAYET HATTI ŞİKAYETLERİ AZALTTI

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ise araştırmayı şöyle değerlendiriyor: "Göreve geldiğimiz günden itibaren 'Beyefendi taksicilik geri gelinceye kadar' sloganı ile hareket ettik. Yaptığımız çalışmalarda taksiciliği günübirlik yapılan biliş olmaktan çıkarıp bir meslek haline getirmeye çalıştık. Amacımız bir zamanlar mahalle kültürü içerisinde yer alan İstanbul beyefendilerinin tekrar işlerinin başına dönmesi idi ki şu anda elimizde olan ve taksiciliği tüm yönleri ile inceleyen bu tek bilimsel çalışmada kat ettiğimiz aşamaları görmüş olduk.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber