'Güneş ve rüzgar teknolojilerinde yoğun bir talep var'

Güneş ve rüzgar teknolojilerinde çok net bir süreci başlattıklarını belirten Enerji Bakanı Albayrak, "Önümüzdeki dönemde yoğun bir talep var. Hatta o kadar ki, yeni ülkelerden yeni firmalardan gelen taleplerle 'Süreyi biraz daha uzatalım, biz de girelim' diyenleri değerlendiriyoruz" dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Kasım 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Güneş ve rüzgar teknolojilerinde yoğun bir talep var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum kapsamında düzenlenen panelde soruları yanıtladı. Bakan Albayrak, özellikle güneş ve rüzgar teknolojilerinde çok net bir süreci başlattıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'YERLİ' KULLANACAĞIZ

"Dünyadaki teknoloji firmaları, yerli üretim, iç piyasadaki yoğun talebi karşılama noktasında Ar-Ge'yi de getirerek, bölgeye ihraç etme kapasitesini de çeşitlendirebilecek bir model oluşturduk. Önümüzdeki dönemde yoğun bir talep var. Hatta o kadar ki, yeni ülkelerden yeni firmalardan gelen taleplerle 'Süreyi biraz daha uzatalım, biz de girelim' çerçevesinde olan arkadaşları değerlendiriyoruz bu arada. Alternatif, temiz yeni enerji teknolojilerini de desteklemek..." dedi. Albayrak, çok hızlı ve dinamik bir süreç başlattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Sessiz sessiz ortaya çıktıkça anons etmeliyiz. Bunlardan birisi Türkiye'nin bağımlı olduğu enerji kaynakları; petrol ve gaz özelinde... Gazda, kaynak, ülke ve altyapı çeşitliliğini sağlamak için çok hızlı adımlar atmaya başladık. Bu çalışmalar bir yandan yürürken, bizim özellikle enerji maliyetlerini düşürme ve alternatif enerji noktasında yeni bir stratejimiz var; yerli ve yenilenebilir. Dünyayı en az kirleten, emisyonda en az sıkıntı oluşturan, enerji noktasında ithalata bu kadar bağımlı olan bir ülke olarak biz yerli kaynaklarımızı da kullanacağız."

Daha fazla keşif!

Bakan Albayrak, sadece hane halkı tüketimindeki enerji maliyetlerini düşürmek açısından değil, aynı zamanda tüm Türkiye'nin, iş ekosisteminin devreye giren kapasitesinin de genişletilmesi gerektiğini söyledi. Buna bağlı olarak aramacılığı geliştirmeye başlayacaklarını aktaran Albayrak, ne kadar çok keşif ve aramacılık yapılırsa o kadar çok kaynak bulunabileceğini de dikkat çekti.

Para eden tek şey artık akıl

Panelde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, şöyle konuştu: "Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler. Bu yüzden refaha giden tek yol girişimcilik diyoruz. Dünyada artık para eden tek şey akıl. Yenilik ancak akılla yapılır. Amacımız İstanbul'u küresel girişimciliğin merkezi yapmak. Startup'lara vergi ve mevzuat konusunda her türlü kolaylığı sağlamamız lazım. Asya'daki, Ortadoğu'daki, Afrika hatta Avrupa'daki genç beyinlere bunu vaat edersek, o zaman Türkiye devrim yapar."

Hayallere ortak oluyoruz

TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da, gelecek 5 yıl içinde en çok konuşulacak teknolojilerin sanal gerçeklik, güçlendirilmiş gerçeklik, suni zeka ve mobil platformlar olacağını söyledi. Küresel markaları ve bölgesel varlıklarıyla dünyada en iyileri yapan bir Turkcell yaratma yolculuğuna çıktıklarını aktaran Terzioğlu, "Bu yolculuğun içindeki reçetenin önemli parçalarından biri, girişimcilerin hayallerine de ortak olmak" dedi.

Özgüvenli olacağız ama şımarık değil

Girişimci adaylarına yönelik tavsiyelerini de paylaşan Albayrak, herkesin kendine özgü bir hikayesi olduğunu, ama işin temelinin özgünlükten geçtiğinin altını çizdi. Albayrak, şöyle konuştu: "Özgüvenli olacağız ama kibirli ve şımarık olmayacağız. Cesur olacağız ama maceraperest olmayacağız. Disiplinli olacağız ama kontrolcü olmayacağız. Günün koşullarına ayak uydururken, insanı unutmayacağız. Hele ki iş hayatındaki ahlaki melekeleri kesinlikle unutmayacağız."

IQ'su yüksek insanlar aklını bir adama teslim etti!

Konuşmasında aklı başkasına emanet etmemenin öneminden de bahseden Enerji Bakanı Berat Albayrak, bunun neticesinin 15 Temmuz'da görüldüğünü ifade ederek, IQ'su yüksek bir çok insanın aklını başka bir adama teslim ettiğini dile getirdi.

100 yılın en kritik nesli

Dünyadaki ekosistemin değiştiğini kaydeden Albayrak, şu anki girişimci neslin son 100 yılın en kritik nesli olduğunu söyledi. Albayrak, 100 yıllık yeni bir kırılmanın tam eşiğindeyken müthiş fırsatlara gebe bir ekosistemle karşı karşıya olduklarını, bunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Zenginlik Doğu'ya kayıyor

Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Albayrak, "Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu'ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber