Cep numarası taşıma başka bahara

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonlarında numara taşınabilirliğine ilişkin, ''Her düzenlemenin bir alt yapısı vardır. 'Numara taşıyoruz' demekle olmaz. Bir kararlılığımız var, vazgeçmemiz söz konusu değil. Erteleme de gündemde değil, ama hazırlık çalışmaları bir zaman alacak'' dedi.

Yıldırım, Türk Elektronik Sanayicileri Derneğinin (TESİD) 18. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk insanının yeniliklere çok açık olduğunu, çabuk kullanıp benimsediğini belirterek, ''Ama sadece kullanan olmak benim ağırıma gidiyor. Bu yenilikleri geliştirenler arasında olmak, bu teknolojilerde adımızın olmasını istiyoruz'' dedi.

Montaj ve lisanslı üretimle yetinilmemesi gerektiğine, mutlaka Ar-Ge yatırımlarıyla katma değerli ürünlerin daha çok kullanılmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

''Ülkemizi tüketim elektroniğinde büyüyüp bu cihazlarla fiyaka yapar konumdan kurtarmalıyız. Cep telefonu üreticisi diğer ülkelere 40 milyar dolar gönderdik. Bu bizim için ders olmalıdır. Bunların alınmasını engelleyemeyiz. Yapmamız gereken insanların taleplerini karşılarken ülke yararına hangi katma değeri sağlayacağımızın alt yapısını oluşturmaktır. Biz bu cihazları yapamaz mıyız, el alemden neyimiz eksik? Okumuş, genç dinamik nüfusumuz var, bilgi birikimimiz var.

Kamu idarecilerinin bilinenden şaşmamak gibi alışkanlıkları vardır, işin kolayına kaçarlar. Ama bu yanlıştır, bu, ülkeye hizmet değildir. Hizmet, kendi ürününüzü geliştirmekle, katma değerli ürünleri desteklemekle olacaktır.''

NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ

Toplantının ardından A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, numara taşınabilirliğinin ertelenmesinin söz konusu olup olmayacağı yönündeki soruya şu karşılığı verdi:

''Her düzenlemenin bir alt yapısı vardır. 'Numara taşıyoruz' demekle olmaz. Tüketicinin mağdur olmaması için alt yapıya ihtiyacımız var. Mesela cep telefonunuz var, 'ben değiştirdim' dediğiniz ve arkasından bin pişman oldunuz, ne olacak? O zaman dikkat etmeniz lazım. Onun için Telekomünikasyon Kurumu bunun buradaki değişimleri elektronik ortamda takip eden bir merkez oluşturacak.

Abonelerin mağduriyet yaşamamaları için alt yapıyı kurunca geçeceğiz. Burada bir kararlılığımız var, vazgeçmemiz söz konusu değil. Erteleme de gündemde değil, ama hazırlık çalışmaları bir zaman alacak. Düzenleme yapılmıştır, ikincil işlemler süreç içinde yapılarak uygulama başlayacaktır.''

TÜRK TELEKOM'UN FİYAT TARİFELERİ

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türk Telekom'un yeni fiyat tarifelerine yönelik yaşanan tartışmalara ilişkin şunları söyledi:

''Tekel olduğu zaman ne fiyat uygulayacağını kimse soramıyordu. Tekel kalktı. Şimdi fiyat artırırsan müşteri başkasına gider, vatandaşın seçeneği var. Önemli olan bunu yapmaktır, yani seçenekleri oluşturursanız fiyat artıran kaybeder, ucuzlatan kazanır.

Bizim açımızdan Telekom neyse Turkcell de aynıdır. İkisi benzer özelliğe sahip, ikisi de piyasanın hakim işletmecisidir. Dolayısıyla bunlar tarife düzenlerken kurumdan izin almak mecburiyetindedir. Diğerleri için bu zorunluluk yoktur. Neden? Çünkü küçükleri korumaya yönelik bir tedbirdir. O bakımdan fiyat artıran bir anlamda kendi ayağına kurşun sıkar. Vatandaş da buna göre gereğini yapar.

Biz toplama bakarız. Yaptığımız düzenlemede ben neye bakarım? Vatandaşın düzenlemeden önceki faturası, aynı konuşma oranında daha yüksekse bu vatandaşın aleyhinedir, düşükse lehinedir. Onun için toplama bakacağız.''

TAYFUN ACARER

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer de, genel kurulda yaptığı konuşmada, telekomünikasyon sektörünün 2006 yılında dünyada 1,3 trilyon dolarlık hacime ulaştığını, Türkiye'de ise 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirterek, ''Yani neredeyse dünyadaki hacmin yüzde biri. Bu, Türkiye'ye yakışmayan bir oran'' diye konuştu.

Acarer, Türkiye'de milyon GSM abonesinin, 19 milyon da sabit hat abonesinin olduğunu söyledi.

Mobildeki penetrasyon oranının yüzde 72, sabitteki penetrasyon oranının yüzde 26 olduğunu belirten Acarer, ''Mobil penetrasyon oranı her geçen gün artıyor. 2008'de Türkiye'de penetrasyon oranı yüzde 100'ü aşacak'' dedi.

Tayfun Acarer, 2007'de telekomünikasyon sektöründe birçok yenilik yaşanacağını, bunların başında sanal işletmecilik, numara taşınabilirliği, 3G, rehberlik gibi konuların geldiğini kaydederek, ''Biz TK olarak denetim ve hizmet kalitesi üzerinde hassasiyetle duracağız'' diye konuştu.

TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan da, elektrik elektronik sektörünün 2004'te 6,1 milyar dolar, 2006'da 8,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

2006 yılı ithalat rakamının 12,5 milyar dolar olduğunu dile getiren Baysan, ''İhracatımızın yüzde 76,8'ini AB'ye yapıyoruz. Uzak Doğu'ya ihracatımız ise yüzde 1 oranında. Bu, kabul edilebilir bir seviye değil. Çünkü ithalatımızda Uzak Doğu'nun payı yüzde 50 gibi önemli bir seviyeye gelmiştir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber