Memurları farklı kılan ne?

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARİF ŞİMŞEK

SOSYAL Güvenlik Reformu, Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Anayasa Mahkemesi ağırlıklı olarak memurlar için ayrı düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. Hükümet ise reformu Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda tekrar gözden geçirmek üzere 6 ay erteledi. Peki bundan sonra ne olacak?

Hukukçular bölündü

BAZI hukukçularımız kamu görevlilerinin Anayasa'nın 128. maddesinden kaynaklanan bir ayrıcalıklarının olduğunu ve haklarında farklı düzenlemeler yapılmasının gerekliliğini savunuyor. Bir kısım hukukçumuz ise Anayasa'nın eşitlik ilkesine dayanarak çalışanların işçi-memur ayrımı yapılmaksızın aynı haklara sahip olması gerektiğini savunuyor. İki kesimin de haklı olduğu hususlar var. Doğal olarak bu görüşleri de değerlendirmek sessiz kalmayı tercih eden hukukçulara düşüyor.

Zaman daralıyor

REFORMUN ertelenmesinden yaklaşık bir aylık bir süre geçti. Ertelenen süreye de yürürlük için beş ay gibi bir süre kaldı. Ne hükümetten, ne de sivil toplum örgütlerinden, sendikalardan açıkça ortaya konan tartışmaya açılan bir çalışma yok. Uzlaşma sürecinde ortaya çıkacak metnin çok tartışılacağı ve nihai metnin hazırlanarak kanunlaşmasından sonra tekrar Anayasa Mahkemesi sürecinin de yaşanacağı göz önüne alındığında kalan zaman çok yetersiz olacak. Aslında reformun bir yıllık ertelenmesi daha sağlıklı bir çalışmanın ortaya çıkarılmasını sağlayacaktı.

Memurlar nasıl ayrılacak?

MEMURLAR için farklı bir düzenleme yapılması ertelenen kanunun tekrar yazılmasını bu da ortak ve bağlı mevzuatın tekrar tekrar gözden geçirilmesini gerektiriyor. Yine aynı düzenleme içerisinde memurlar için farklı hükümler konulması bu sırada da ayrıcalıklar tanınması düzenlemeyi kendi içerisinde çeliştirecek. Bakanlıklarda memur ve işçi statüsünde çalışan fakat aynı işi yapanlar arasında nasıl farklılık yaratılacak? Anayasa'nın eşitlik ilkesi nasıl gözetilecek? İşte bu durumda memurlar için niçin farklı düzenleme yapılmasının gerektiği konusunun tartışılması gerekiyor.

Özellikle küçük belediyelerde işlerin çoğunluğu geçici işçiler eliyle yürütülüyor. Memur statüsünde olanlar hangi başkan zamanında alındıysa o kişiye veya o dönemin siyasilerinin taraftarı sayılıyor ve onlara güvenilmediği için işler kendi zamanında alınmış geçici işçilerle yürütülmeye çalışılıyor. Bir tarafta memur statüsünde çalışanlar bir tarafta memurlarla aynı işi hatta daha fazlasını yapmaya çalışan geçici işçiler. Emeklilik haklarına gelince memurlara farklı düzenleme işçilere farklı düzenleme nasıl izah edilecek.

Başlangıcından kanunlaşmasına kadar, kanunlaştıktan sonra da Anayasa Mahkemesi kararı ile çok tartışılan reformun bütün kesimleri tatmin edici bir şekilde ortaya konması için 6 aylık erteleme çok az kalacak. Yeni bir erteleme olursa hiç şaşırmamak gerek. Hiç olmazsa toplumda en fazla beklentiyi oluşturan Genel Sağlık Sigortası bir an önce yasalaşsa olumlu bir adım atılmış olur.

Çalışanlar huzursuz

YENİ kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları da huzursuz. Her ne kadar üç kurum tek çatı altında birleştirilse de çalışanları yeni kurumu benimseyemediler. Özlük haklarında hâlâ farklılıklar var. Yeni Kurumun, Çalışma Bakanlığı'na bağlı olması, devredilen üç kurum içerisinde sadece Emekli Sandığı'nın dışarıdan Maliye Bakanlığı'ndan gelmesi çalışanlarının intibak sürecini etkiliyor. Daha önce de belirtmiştik. Özellikle Emekli Sandığı'nın yerleşmiş kurum kültürü çok farklı. Personelin yeni kuruma uyum süreci de sancılı geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber