Türkçe uluslararası bilim dili oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Göçmenler Bölümü'nün düzenlediği üç dilli eğitimi tanıtma toplantısında, Bologna Deklarasyonu çerçevesinde değişen yüksek öğrenim anlayışı ve Türkiye'nin durumu ele alındı.

DGB Göçmenler Bölümü yetkilisi Hüseyin Yılmaz tarafından düzenlenen üç dilli eğitimi tanıtma toplantısına konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Gümrükçü, Akdeniz ve Hamburg üniversitelerinin ortak projesini tanıttı. 1999 yılında Bologna'da oluşturulan ve 29 ülkenin imza attığı Bologna Deklarasyonu'na 2001 yılında katılan Türkiye'nin, Avrupa yüksek öğretim alanında, kalitesini yükseltmeyi ve uluslararası rekabet gücünü arttırmayı hedef aldığını belirten Gümrükçü, "Böylelikle uluslar arası iletişim ağı ve işbirliği artacak" dedi.

Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere üç dilde eğitimi öngören projede ana hedeflerden birinin, Türkçe'nin uluslararası eğitim programında resmi dil haline gelmesi olduğunu belirten Gümrükçü, "Böyle bir projeyle, ilk kez bir Türk kamu üniversitesi bir Avrupa üniversitesiyle mastır düzeyinde ortak diploma verecek. Akdeniz Üniversitesi, uluslararası standarda haiz bir okul" diye konuştu.

Bu üniversitelerde okuyacak öğrencilerin dilbilgilerinin artacağını belirten Gümrükçü, "Öğrenciler birkaç yıl Hamburg'da, birkaç yıl Antalya'da okuyarak hem dillerini geliştirecek, hem de çok kültürlülük kavramına sahip olacak. Ayrıca kredi sistemiyle, öğrenci ve öğretim üyeleri hareketlilik kazanacak. Alınan diplomada iki üniversitenin ambleminin olması büyük bir avantaj. Türk öğrencilerin stajlarını Almanya'da, Alman öğrencilerin de Türkiye'de yaparak, öğrencilerin kendi kültürlerinden başka kültürler tanıyıp iş imkanı ve iletişim ağını genişletecek" şeklinde konuştu.

Bu zamana kadar Avrupa ülkelerinde denk olarak tanınmayan Türkiye üniversitesi diplomalarının da bundan sonra, Lizbon ön kararı gereği, Türkiye'de en az 3 yıl üniversite eğitimi almak şartıyla denkleştirilebileceğinin konuşulduğu toplantıda, Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 65'inin "Euromaster" sistemine pozitif yaklaştıkları ve bu sistemden yararlanmak istedikleri ifade edildi. 2010 yılına kadar her ülkenin kendi kuramsal kültürlerini koruyarak, çok dilli temel sistemle Avrupa yüksek öğrenimine hazırlanmaları kararlarının alındığını belirten Gümrükçü, lisans, yüksek lisans ve doktora yükseköğretim sisteminin, ülkelerin eğitim sistem kalitesini arttıracağını belirtti.

Toplantının açılışında ve aralarda, Türkiye'den gelen sanatçı Hüseyin Olpak, gitarıyla konuklara güzel bir akşam yaşattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber