İnternete Türkçe arayüz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2007 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı dil bilmeyenlerin dış kaynaklı içeriğe (İngilizce) ulaşabilmesine imkan sağlamak üzere, Türkçe çeviri arayüzü oluşturulacak.

Edinilen bilgiye göre, internet üzerinde yayımlanan verilerinin içeriğinin çok büyük kısmı 'İngilizce' olarak yayımlanıyor.

Türkiye'de ise İngilizce bilen oranı oldukça düşük seviyede bulunurken, toplumun önemli bir kısmı da internet üzerindeki içeriğin büyük çoğunluğundan yararlanamıyor.

Buradan hareketle, İngilizce içeriği belli bir algoritma doğrultusunda Türkçe'ye çevirecek internet tabanlı bir arayüz programının oluşturulması üzerinde duruluyor.

Bununla, yabancı dil bilmeyen vatandaşların dış kaynaklı içeriğe ulaşımının sağlanması ile Türkçe içeriği sanal bir şekilde çok yüksek oranda geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede, kurulması hedeflenen Türkçe Kültür Portalı üzerinden bir linkle İngilizce internet sitelerini Türkçe'ye çevirecek internet tabanlı bir arayüz hizmeti verilmesi planlanıyor.

Buna ek olarak, Türkiye'deki üniversiteler, Türk Dil Kurumu ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ya da mevcut durumda bu hizmeti veren BabelFish ya da Google gibi uluslararası şirketlerle anlaşılarak, İngilizce'den Türkçe'ye ve Türkçe'den İngilizce'ye internet tabanlı bir arayüz üzerinden çeviri yapacak hizmet verilmesi de hedefleniyor.

2008 yılında başlanması ve 9 aylık sürede tamamlanması planlanlanan projenin sahibinin Türk Dil Kurumu olması beklenirken, ilgili kuruluşlar ise Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, TÜBİTAK ve bu konuda araştırma yapan üniversiteler olarak sıralanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber