Cep vergisinde Uganda'yı bile solladık

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ocak 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, yüzde 57'ye varan iletişim vergisiyle en pahalı GSM hizmeti veren ülkeler arasında başı çekiyor. Gelişmiş ülkelerde faturalara sadece KDV yansıtılırken, Türkiye'de ise yüzde 25 ÖTV, yüzde 14 maktu vergi yüzde 18 de KDV alınıyor. Ulaştırma Bakanlığı, iletişim vergisinin yüzde 20'ye düşürülmesine ilişkin çalışmasını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunacak. GSM'de vergi indirimi konusunda nihai kararı Maliye Bakanlığı verecek.

Ulaştırma Bakanlığı, 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nden sonra getirilen yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisinin kaldırılması için kolları sıvadı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "GSM üzerindeki vergilerin ayıklanmasına yönelik çalışmayı tamamladık. 2007 yılı içinde Maliye Bakanlığı ile uzlaşma yoluyla son şekli verilecek" diye konuştu. GSM üzerindeki vergi yükünün yüzde 20 civarında olması gerektiğini kaydeden Bakan Yıldırım, KDV dışında vergi kalmaması gerektiğini de kaydetti.

TÜRKİYE UGANDA'YI SOLLADI

Türk Telekomünikasyon Kurumu'ndan edinilen verilere göre, Türkiye'de iletişimden alınan vergi toplamı yüzde 57'ye ulaşırken, sabit hatlarda da bu oran yüzde 44 düzeyinde bulunuyor. İletişim vergilerinde Türkiye'yi yüzde 30'la Uganda, yüzde 28'le Zambiya ve Brezilya izliyor. Bunların ardından da Ukrayna, Ekvator, Kenya, Tanzanya, Arjantin, Pakistan, Tunus, Polonya ve Fas geliyor.

Bir çok ülkede iletişimde tek kalemde vergi alınırken, Türkiye'de ise bu oran 6 kaleme ulaşıyor. Cep telefonu ve sabit hatlarda fiyat indirimleri yapılırken, vergi oranlarının yüksek olması nedeniyle daha fazla indirime gidilemiyor.

AB'DE SADECE KDV ALINIYOR

Avrupa ülkelerinde telekomünikasyon hizmetlerinden sadece KDV alınıyor. Ülkelere göre uygulanan KDV oranları ise şöyle:

"Avusturya yüzde 20, Belçika yüzde 21, Danimarka yüzde 25, Finlandiya yüzde 22, Fransa yüzde 19.6, Almanya yüzde 16, Yunanistan yüzde 19, İrlanda yüzde 21, İtalya yüzde 20, Lüksemburg yüzde 15, Hollanda yüzde 19, Portekiz yüzde 21, İspanya yüzde 16, İsveç yüzde 25 ve İngiltere'de yüzde 17.5."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber