Diploma notu yüksek olan öğrenci, OKS'de fark atacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bu sene ilk kez uygulanacak diploma notlarının Ortaöğretim Kurumlar Sınavı'na (OKS) yüzde 15 yansıması ile öğrenciler ekstra puan kazanma imkânına kavuşmuş oldu.

İlköğretim diploma notlarının Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'na yüzde 15 yansıması ile diploma notu 5 olan öğrencilere sınavda ekstra 75 puan verilecek.

Buna göre diploma notu 5 olan öğrencilerin sınav sonucuna 75 puan daha eklenecek. Okulda diploma notu 5 olan yoksa 75 puan, en yüksek notu alana verilecek. Diploma notu 2 olanlara 30 puan verileceği dikkate alındığında en başarılı öğrenciler ile başarısı az olanlar arasında en fazla 45 puan fark olacak. Yeni sistem öğrencileri okula bağlayacak ve öğrencilerin rapor alarak okuldan uzaklaşmasını engelleyecek. Tüm soruları çözen öğrencilerin 500 puan aldığı sınavda bu yıl soruların değerlendirilmesi 425 puan üzerinden yapılacak. Öğrencilerin ilköğretim başarılarına göre elde edecekleri puan ise sınav sonucuna eklenecek.

OKS'de bu yıl uygulanacak önemli bir değişiklik ise 'bir defalığına' tercih alınacak olması. Yeni sistemde öğrenciler istediği 20 okulu tercih edecek, ikinci bir tercih yapamayacak ve tercihlerini değiştiremeyecek. İlk yerleştirme sonrasında öğrenciler, üst tercihlerinden birine puanının yettiğini görürse yeni bir yerleştirme isteğinde bulunabilecek. Bu şekilde ikinci bir yerleştirme daha yapılacak. Sistem, yeni tercih alınmasını gerektirmediği ve üste doğru yerleştirme öngördüğü için istenirse üçüncü bir yerleştirme de yapılabilecek. Önceki yıllara göre öğrenciler ortalama 6 tercih yapıyordu. Yeni tercih sistemiyle okullardaki kontenjan açığının engellenmesi hedefleniyor.

Başvuru ve tercihler yine okullar üzerinden randevu sistemiyle internetten yapılacak. Ayrıca bu yıl öğrenciler başvuru ve tercihlerini internetten kendileri tamamlayıp okullara onaylatabilecek. Geçen sene birkaç öğrencinin, tercihleri dışındaki okullara yerleştirildiğini belirtmesi sebebiyle bu sene öğrenciler tercihlerini internetten sürekli izleyip kontrol edebilecek. Okullar da bakanlığın açıkladığı kontenjan rakamlarıyla kendilerininkilerin uyuşup uyuşmadığını takip edebilecek.

3 sınava tek ücret

OKS'yle Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk (DPY) 8. Sınıflar Sınavı ve Polis Koleji Sınavı birlikte yapılıyor. İki senedir bu 3 sınav için ayrı ayrı ücret alınırken, öğrencilerin kafası karışıyor, bazıları OKS için ücret yatırdığını zannederek DPY ücreti yatırıyor ve mağdur oluyordu. Bu yıl ise öğrencilerden tek başvuru ücreti alınacak. Öğrencilerden 20 YTL alınması öngörülürken, geçen sene sadece OKS'ye başvuran öğrenciler 13; OKS ve DPY'ye girecekler 15; OKS ve Polis Koleji'ne başvuranlar 18, OKS, Polis Koleji ve DPY'ye başvuranlar ise 20 YTL ücret ödemişti. Sadece DPY'ye giren öğrenciler ise 10 YTL vermişti.

İlköğretim son sınıfta yapılan 3 sınavdan birine başvuran tüm öğrenciler OKS'ye de başvurmuş sayılacak ve başvuran herkese OKS puanı verilecek. Ancak geçen seneki gibi Polis Koleji için ayrı, DPY için ayrı puan hesaplanmayacak. OKS için hesaplanan 'Türkçe matematik' ve 'matematik fen' puanları DPY ve Polis Koleji için de kullanılacak. OKS'nin soru sisteminde ise önemli bir değişiklik olmayacak. Ayrıca sınavda özürlü öğrencilere yardımcı verilecek ve görme özürlüler gibi bazı özürlülere 30 dakika ek süre tanınacak. Özürlü öğrenciler ayrı sınıflarda sınava alınacak.

Öğrenciler, cuma günü karne alacak

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 14 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmen, yarıyıl tatiline çıkmaya hazırlanıyor. 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, 26 Ocak 2007 Cuma günü sona erecek. Örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler, ilk yarıyıldaki çalışmalarının karşılığı olan karnelerini alacak ve yaklaşık 2 haftalık yarıyıl tatiline çıkacaklar. İkinci yarıyıl 12 Şubat 2007 Pazartesi günü başlayacak. İkinci yarıyılda eğitim ordusuna 10 bin yeni öğretmen katılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, atamaları şubat ayında yapacak. Halen sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenler de kadrolu atanmak için başvurabilecek. Sözleşmeli öğretmenlerden kadroya geçenlerin yerine yeni sözleşmeli öğretmenler alınacak. İkinci yarıyıl, öğrenciler açısından sınavlar nedeniyle ilk yarıyıldan daha yoğun geçecek. 6 Mayıs'ta Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı yapılacak. İlköğretim son sınıf öğrencileri, 10 Haziran'da Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na, lise son sınıf öğrencileri 17 Haziran'da Öğrenci Seçme Sınavı'na, üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da 24 Haziran'da Yabancı Dil Sınavı'na girecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber