Başbakan Erdoğan'a İsviçre'den süper danışman

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek amacıyla başbakanlık bünyesinde kurduğu Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı'nın başına, İsviçre'de 'Süper Danışman' olarak tanınan ekonomi uzmanı Alpaslan Korkmaz'ı getirdi.

İsviçre'de bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen 36 yaşındaki Korkmaz, Neuchatel Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 6 dil bilen Korkmaz, aynı üniversitede mastır yaptı. Neuchatel Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Korkmaz, şirketlerin globalleşmeleri konusunda otorite olarak kabul ediliyor. Korkmaz'ın, ülkelerin yabancı yatırım çekmesi konusunda "Şirketler ve devletler arasında müzakere süreçleri" başlıklı bir doktora tezi de bulunuyor.

Alpaslan Korkmaz, kariyerine 1994 Kasım ayında Zürih'te ofisi bulunan Onur Air'in finans direktörü olarak başladı. Mart 1997-Mart 2002 tarihleri arasında, globalleşme konusunda faaliyet gösteren Begotex şirketinde uluslararası danışmanlık yaptı. Nisan 2002- Mart 2006 tarihleri arasında Neuchatel Promosyon Ajansı'nın direktörlüğünü yürüttü. Aynı dönemde, Batı İsviçre Ekonomik Kalkınma Ajansı'nın direktörlüğünü yardımcılığı görevini de üstlenen Korkmaz, 2006 Ekim ayından bu yana Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı olarak çalışıyor.

Ayrıca dünyada ekonomisi gelişmiş ülkeler arasında kabul edilen İsviçre'nin en fazla yabancı yatırımcı çeken kantonlarından biri olan Neuchatel'in Ekonomik Kalkınma Ajansı Direktörü olan Alpaslan Korkmaz'ın, bugüne kadar 200'ün üzerinde şirketin uluslararası yapılarını kurduğu belirtildi.

Korkmaz'ın deneyimlerini gelecekte Türkiye için kullanarak dış yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için çalışacak olması İsviçre'de büyük bir kayıp olarak görülüyor. Alpaslan Korkmaz'ın ayrılışını İsviçre'nin önemli gazeteleri "Batı İsviçre Ekonomisi için büyük bir kayıp" olarak değerlendirdi. Korkmaz, özellikle Türkiye-AB ilişkileri konusunda yoğun kulis faaliyetlerinde de bulunuyordu.

Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar adına bürokratik işlemleri ve yatırımcının bürokrasiye takılmadan kısa sürede yatırımlarını gerçekleştirmelerini takip edecek. Ajans, yaklaşık 12 değişik ülkede 15 temsilcisi ile sürekli koordineli olarak uluslararası stratejisini uygulayacak ve yatırımcılara konusunda uzmanlaşmış proje liderleri tarafından profesyonelce hizmet sunacak. Ankara merkezli, İstanbul'da da bir ofisi bulunan Türkiye Yatırım ve Tanıtım Ajansı, ülkemizin yatırımlar açısından cazibesinin artırılması ve bu alanda dünyada sayılı ülkeler içinde daha iyi bir yer edinmesi amacıyla hazırlanmakta olan uluslararası bir tanıtım kampanyası ile Türkiye'nin avantajlarını küresel yatırımcılara duyuracak.

Babası Nevşehirli, Annesi Kayserili olan Korkmaz, eğitimini tamamladıktan sonra bilgi ve deneyimini vatan hizmetinde kullanacak olmanın haklı gururunu yaşadığını ifade etti. Başbakan Erdoğan tarafından birçok gurbetçi çocuğun hayallerini süsleyebilecek bir konuma getirilen Korkmaz, "Ben İsviçre'de ve gurbette keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce Alpaslan'dan en şanslı olanıyım" dedi.

Bir Amerikan şirketinin Avrupa Müdürlüğüne yeni getirilmişken ve İsviçre'de yaşantısını sürdürürken, "hizmet uğruna" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gittiğini anlatan Korkmaz ayrıca Başbakan'ın küresel sermayenin Türkiye'ye gelmesine verdiği önemden dolayı yeni kurulan ajansı doğrudan kendisine bağlayıp konu ile şahsen ilgilenmesinin kendi motivasyonunu olumlu yönde etkilediğini belirtti. Alpaslan Korkmaz tüm eforunu, tecrübesini ve deneyimlerini vatanı için harcayacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber