Polisin gizli dünyası

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis intiharlarının endişe verecek şekilde artmasından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü de harekete geçti İlk adımı ise Ankara Emniyet Müdürlüğü attı

İntiharlara karşı psikolojik eğitim

TÜRKİYE'DE polis intihar olayları son yıllarda ciddi şekilde artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre son son 15 yılda 400 civarı polis hayatına kendi elleriyle son verdi. Kuşkusuz polisteki bu alarma ilk kez dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir dikkat çekti. Özdemir ?80 bin olması gereken polis sayısı 25-30 bin civarında. Polis artık üstündeki bu yükü kaldıramıyor. Çoğu zaman 24 saat görev yapıyor. Bu yoğun çalışmanın sonucunda en çok intihar edenler polisler oluyor? dedi. Daha sonra sorun uzun bir süre görmezden gelinirken şimdilerde teşkilat yeniden harekete geçti. Örneğin Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 13 bin emniyet mensubu, ?psikiyatrik danışma seminerleri?ne alındı. Altı ay boyunca, hem polislerin psikolojik sorunlarıyla ilgilenmek, hem de görev de karşılaştıkları kişilerin psikolojik durumunu anlamalarını sağlayacak eğitim verildi.

Polis korkuyor

İntihar Müdahale Danışma Araştırma Merkezi'nde (182 İmdat) görev yapan psikolog Kemal Yerlikaya ise, Türkiye'de psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin kültürel nedenlerden dolayı psikoloğa gitmeye çekindiklerine ve bunun polisi de kapsadığına dikkat çekti. Yerlikaya ?Bu duruma polisler de daha fazla rastlanıyor. Elinin altında her an silahın bulunması da intihar etme düşüncesi olan polislerin işini kolaylaştırıyor? dedi.

Halkın desteği şart

Halen Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde psikolog olarak görev yapan bir uzman ise polis intiharlarının önüne geçmek için halkın sevgisinin şart olduğunu söyledi. İster sivil ister polis olsun, ihtihat vakalarının ortak noktasının ?yalnızlık? olduğuna işaret eden uzman, ?Son yıllarda siyasal ve toplumsal olayların artması, halkla polis arasındaki diyalogda da zaman zaman olumsuzluklar doğurdu. Görevi gereği suçluları yakalamakla, vatandaşın huzurunu korumak ve yasaları uygulamakla yükümlü polisimiz eleştirilmiş, dışlanma yoluna gidilmiştir. Son yıllarda, intihar davranışlarını insanlar arası ilişkiler açısından ele alan görüşlere literatürde sıkça yer veriliyor. İntihar girişiminde bulunan kişilerle olaydan hemen sonra yapılan görüşmeler, bireyin intihar girişiminden önce yakınları ve çevre ile duygusal bozulmalar olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum karşısında, bireyin sosyal çevre ile ilişkileri zayıflamakta ve sonuçta birey sosyal yalnızlık içerisine giriyor. Bu nedenle polisteki sosyal yalnızlığı gidermek ve toplumla özdeşleşmesini sağlamak açısından polisin eğitimine önem verilmelidir. Bu da ancak sosyal içerikli görevlere ağırlık verilmesi ile mümkün olabilir. Diğer taraftan basın, bilim adamları ve üniversitelere polis-halk ilişkilerinin sağlıklı gelişmesi açısından büyük görevler düştüğünü gözden uzak tutmamak gerekiyor. Polisin, çeşitli ithamlar karşısında kendini savunabilmesi için, üst görevlilere de büyük yükümlülükler düşüyor. Vatandaşın, polise yanlış gözle bakmasını, polisten korkmasını önleyecek önlemleri almak polis-vatandaş diyaloğunu en iyi biçimde sağlamak gerekiyor? dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) polisleri intihardan uzak tutmak için başladığı çalışmalar kapsamında geçen sene içerisinde 50 psikolog göreve başladı. EGM'den üst düzey bir yetkili, ?Polisin çalışma saatlerinin çok uzun olduğunu, bunun polisi fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini? söyledi. Polisin terör, kapkaç, organize suç ve hırsızlık gibi olaylara karşı özverili çalışma yürüten yürüterek günde ortalama 15 saat çalıştığını anlatan yetkili, geçen yıl 54 ilde aile içi iletişim, stresle mücadele ve motivasyon konularında seminerler verildiğini dile getirdi. Bu seminerlere 15 bin personelin aileleriyle birlikte katıldığını kaydeden yetkili, ?Toplam 114 birimde Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri bulunuyor. Geçen sene 50 psikolog daha aldı. Toplam 92 uzmanımız bu birimlerde görev alıyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber