Çelik: 250 yargıçlı yüksek mahkeme başka yerde yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ?Dünyanın hiçbir yerinde 250 yargıçlı yüksek mahkeme yok. Hukuk üretmek açısından üye sayısının azaltılması lazım? dedi.

AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alındı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ?Yargıtayın bütün imkansızlık ve zorluklara rağmen bugüne kadar hassas davranarak görevini yerine getirdiğini? ifade etti.

Dünyanın hiçbir yerinde 250 yargıçlı yüksek mahkeme bulunmadığını kaydeden Çiçek, ?Hukuk üretmek açısından sayının azaltılması lazım? dedi.

Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasında mesafe alındığını belirten Çiçek, 40 hakim ve 33 Cumhuriyet savcısının eğitiminin tamamlandığını söyledi.

Çiçek, Bölge Adliye Mahkemelerinin hangi illerde kurulacağının tespit edilmeye çalışıldığını belirterek, bu illerin belli kriterler ve hukuki ihtiyaçlar doğrultusunda tespit edileceğini bildirdi.

?ADALETSİZLİĞE KATKI SAĞLAMIŞ OLURUZ?

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da Yargıtayın daire ve üye sayısının azaltılması halinde bir çok ceza davalarının zaman aşımına uğrayacağı ileri sürdü.

Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasına ilişkin yasanın 2 yıl önce çıkmasına rağmen halen uygulanmaya başlanmadığını belirten Eraslan, ?İstanbul'da 50 daireli bölge mahkemesi kurulsa bile bir yıl sonra tıkanacaktır. En az her ilde bölge mahkemesi kurulması gerekir. Yüksek yargının küçültülmesinden yana değilim? dedi.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç ise Bölge Adliye Mahkemelerinin işleyişinde ortaya çıkacak eksiklikler doğrultusunda gerek görülmesi halinde Yargıtayın işleyişinde düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yargıtay daire sayısının 32'den 20'ye, üye sayısının ise 250'den 150'ye düşürülmesinin yargılama sürecini 2 yıl uzatacağını savunan Kılıç, ?Yargılama sürecini uzatarak adaletsizliğe katkı sağlamış oluruz? dedi.

AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise Yargıtayın ?kararların hukuka uygunluğunu? denetlediğini belirterek, Türkiye'de ise Yargıtayın ?kararların hem hukuka uygunluğunu hem de vaka denetimini? yaptığını söyledi.

Davaların yüzde 90'ının Yargıtaya geldiğini ve bunların büyük çoğunluğunun vaka denetimi olduğunu belirten Köylü, denetim sonucu da kararların yüzde 50-60'ının bozulduğunu bildirdi.

Getirilmek istenen yasal düzenlemeyle Yargıtayın iş yükünün azaltılacağını kaydeden Köylü, ?Yargıtay, iyi denetim yapmaya çalışıyor. Böyle olunca da asıl görevini yerine getirmekte zorlanıyor. Yılda 30 bin dosya inceliyor. Yargıtay, vaka denetimi yapıyor, vakit olursa hukuk denetimi yapıyor. Bu bir zulümdür? diye konuştu.

?İKİNCİ BİR MAHKEME, İNSAN HAKKI?

Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahim Hakkıoğlu da Yargıtayda yılda 1 milyonu aşkın dava geldiğini, bu davalara 250 yüksek yargıç tarafından bakıldığını kaydetti.

Bir yargıcın günde 25-30 davayı incelediğini belirten Hakkıoğlu, ?Vatandaşların tatmin edilmesi ve adaletin sağlanmasının, iş yükünden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Delillerin ikinci bir mahkemeye sunulması ve başka bir mahkemede savunma yapılması, çok tabi insan hakkıdır. Genel ölçüleriyle Yargıtay Kanununda değişiklik tasarısının gerekli olduğu düşüncesindeyiz? diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Yargıtay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, oluşturulan alt komisyona gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber