Gelir İdaresi Başkanvekili: Özel İletişim Vergisi'nin kaldırılması 5 dakika sürer

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, ücretlilerin 2007 yılı için vergi iadesi alamaması olayına matematiksel bakıldığında herhangi bir boşluk bulunmadığını söyledi.

Arıoğlu bu arada, vergi bilincini arttırmaya dönük reklamlarda, Gaffur tiplemesiyle ünlenen Peker Açıkalın yerine, normal bir tiyatro oyuncusunun kullanılabileceğini ifade etti.

Ekonomi muhabirleriyle bir sohbet toplantısı düzenleyen Arıoğlu, vergi iadesinin yerini alacak asgari geçim indirimi ile birlikte, 2008'den itibaren istihdamdan hemen hemen vergi almama noktasına gelineceğini belirtti.

Yeni uygulamayla 'çalışanların 2007'de herhangi bir indirim almayacakları' yolundaki eleştirileri de yanıtlayan Arıoğlu, kendilerinin, aldıkları sistemi yük getirmeden ıslah eden bir uygulama amaçladıklarını vurguladı.

2007'de fiş biriktirilseydi bunun vergi iadesinin 2008 yılı Şubat ayında alınacağına dikkati çeken Arıoğlu, şöyle devam etti:

''Ben ona şimdi (Artık fiş biriktirme. Sana asgari geçim indirimi uygulayacağım) diyorum. Bu olaya matematiksel bakarsan boşluk yok. Teorik bakarsan boşluk var. Bizim bakışımız matematiksel. Matematik bakmak her zaman daha sağlıklıdır.

Ayrıca bana 4,5 milyar YTL bulursanız, (2008'de vatandaşa duble ödeme yapalım) diye öneririz. Eğer bir şey yapılacaksa kaynağı bulunmalı. Ben hangi yıl bütçesinde ne ödedim diye bakıyorum. 2008 bütçesinde de asgari geçim indirimi ödeyeceğim.''

FİŞ-FATURA TOPLANMASI

Gelir İdaresi Başkanvekili Arıoğlu, vergi iadesi uygulamasının kalkmasının vatandaşın fatura-fiş almayacağı anlamına gelmediğini de yineledi.

''Biz, vatandaşa sadece fiş biriktirme diyoruz'' diyen Arıoğlu, belge düzenine dönük denetimlere başladıklarını da bildirdi.

İlk aşamada ceza kesmekten ziyade, kafa karışıklığını gidermeye çalıştıklarını belirten Arıoğlu, bu çerçevede ilk 1 hafta, 15 gün sadece hatırlatma gayreti içinde olacaklarını vurguladı.

Geçmiş dönemde vergi denetmenlerinin bir bölümünün 2 ay boyunca özel gider indirimi yoluyla verilen fatura ve fişlerin denetimiyle görevlendirildiğine işaret eden Arıoğlu, uygulamanın kalkmasıyla birlikte bunların da naylon fatura işine eğileceklerini anlattı.

GAFFUR'UN VERGİSİ

Arıoğlu, sohbet toplantısında vergi bilinci kampanyasına dönük açıklamalarda da bulundu.

Bir televizyon dizisinde 'Gaffur' tiplemesiyle ünlenen Peker Açıkalın'ın da bu kampanyada kullanılmasını düşündükleri yolundaki açıklaması bugünkü gazetelerde yer alan Arıoğlu, basın mensuplarının ''Açıkalın, ne kadar vergi ödemiş? Vergi kaçırmışsa, reklam kampanyasında yer alması sıkıntı yaratmayacak mı'' sorusuna da şu karşılığı verdi:

''Bir reklam filminde vergi bilinci için kullandırılacak adam vergi kaçırıyorsa, sıkıntı yaratır tabii. Ama bir yapımcı, vergi kaçırıyorsa, bu durum dizisinde vergi teması işlemesine engel olmaz. Açıkalın vergi açısından ya ücretli ya serbest meslek erbabı konumundadır. Ona da bakarız zaten'' Kampanya için yapımcılarla iki toplantı yaptıkları, üçüncü bir toplantıyı da düşündüklerini söyleyen Arıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu konuda neler yapabiliriz, onu araştırıyoruz. Geçen yıl çektirdiğimiz reklamların, bir miktar daha geniş yayınlatılmasını sağlayabiliriz. Yetiştirebilirsek, yeni bir reklam filmi düşünüyoruz. Burada hassasiyet de gösteriliyor. Show TV'nin dizisinde yer alan birinin reklamını Kanal D yayınlamıyor. Kanal D'nin dizisinde yer alan birinin reklamını ATV vermiyor. Burada hiç meşhur birini çıkarmadan, normal bir tiyatro oyuncusu da kullanılabilir.

Ayrıca bu iş, sadece Vergi Haftası ile sınırlı olmamalı. Bunun için televizyonların özellikle RTÜK tarafından getirilen zorunlu programları listesinde vergiyi anlatan programlara da yer vermeyi düşünüyoruz. Burada önemli olan bu konuyu gündemde tutacak, ama antipatik de olmayacak bir şeyler bulmak.''

DİRENÇ NOKTALARI

Arıoğlu, vergi konusunda ODTÜ'ye, 6 bin 200 kişiye kapsayan bir anket yaptırdıklarını da bildirdi.

Bu anketle, vergiyle ilgili direnç noktalarının da tespit edilmeye çalışıldığını kaydeden Arıoğlu, ankette mükelleflere ''Vergilerin yüksek olduğunu mu düşünüyorsunuz'', ''Yeterli vergi toplandığını düşünüyor musunuz'' ve ''Vergiler yüksek mi'' gibi sorular yöneltildiğini anlattı.

Arıoğlu, anket sonuçlarının Vergi Haftasında kamuoyuna da açıklanacağını belirtti.

Halka verginin nereye harcandığının doğru anlatılmasına ihtiyaç olduğunu da dile getiren Arıoğlu, ''6-7 bin kilometrelik duble yol ne ile yapılıyor? Bunlar vergiyle yapıldı'' dedi.

VATANDAŞ VE MÜKELLEFLERE ÇAĞRI

Türkiye'nin 70 milyon nüfuslu bir ülke olduğuna işaret eden Arıoğlu, burada psikopatın da, tinercinin de olabileceğine değinerek, ''Devletin görevi, bunun topluma zarar vermesini önleyecek tedbirleri almaktır. Bizim görevimiz de, vergi adaletini geliştirerek, kamu harcamalarına yeterli vergiyi toplamaktır'' diye konuştu.

Arıoğlu, bu çerçevede, vatandaşlara ve mükelleflere de, şöyle seslendi:

''Ey vatandaş. Sen aslında vergi ödüyorsun. Ekmek alırken bile yüzde 1 KDV veriyorsun. Lokantada yemek yediğinde de, üzerine giydi aldığında da vergi ödüyorsun. Verginin bir tarafında sen varsın. Senin vergi yükünün biraz daha azaltılması için bize destek vermen lazım. Fiş-fatura boyutunda bunu yapmalısın.

Ey işveren, ey vergi mükellefi. Arkadaş, zamanında vergi kaçırdınız. 1 kriz geldi, bütün biriktirdiklerini 1 gecede alıp götürdü. Mükellef için önemli olan istikrarlı bir yapıdır. Bunun yolu da düzgün vergi ödemenden geçiyor. Buna göre bizimle el birliği, işbirliği yap.''

TÜRKİYE VERGİ DAİRESİ

Bu arada 4 yıl önce ''Türkiye Vergi Dairesi'' sloganıyla işe başladıklarını da belirten Arıoğlu, İdarenin daha süratli hareket etmesi için Türkiye Vergi Dairesi noktasına gelinmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Bu şekilde vergi uygulamalarında, teknolojinin azami kullanılma imkanı bulunacağını ifade eden Arıoğlu, böylece birçok şeyin de bilgisayarlarla ya da merkez kanalıyla gerçekleştirileceğini anlattı.

MUKİMLİK BELGESİ VE GÜVENLİK MÜESSESESİ

Gelir İdaresi Başkanvekili Arıoğlu, mukimlik belgesi konusundaki soru üzerine de, kuruluş belgesinin devam edeceğini, sadece kurumlardan mukimlik belgesi istenmeyeceğinin altını çizdi.

Bu konuda herhangi bir taviz verdiklerini düşünmediklerini kaydeden Arıoğlu, ''Bu bizim için yeni bir konu. Vergi Cennetleri dışında sorun çıktı. O nedenle bu noktaya geldik'' açıklamasında bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunan Gelir Vergisi Kanun Tasarısında alt komisyonun IMF'ye de taahhüt edilen vergi güvenlik meselesini tasarıdan çıkardığı yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Arıoğlu, ''Alt Komisyon Raporu çıkmadan herhangi bir şey söyleyemem. Ama Nasrettin Hoca, heybesini kaybetmiş. (Yapacağımı bilirim) demiş. Biz de, yapacağımızı biliriz'' diye konuştu.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

Arıoğlu, özel iletişim vergisinin kaldırılması taleplerine ilişkin soruyu cevaplandırırken de, bunun aylarca sürecek bir çalışmayı gerektirmediğini ifade etti. Bunun kaldırılmasının yaratacağı vergi kaybının 5 dakikada çıkartılabileceğini vurgulayan Arıoğlu, ''Bu hükümetin kararı. Ben birşey diyemem'' şeklinde konuştu.

Otomotivcilerle Ar-Ge konusundaki çalışmanın devam ettiğini de vurgulayan Arıoğlu, bu çalışmayla vergi idaresi olarak Türkiye'nin rekabet gücünü arttıracak bir ortamı yaratma amacı güttüklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber