Savcıların yetkileri artırılacak, yükleri hafifletilecek

Haber Giriş : 01 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın başlattığı çalışmada savcıların yetkileri arttırılırken, yükleri hafifletiliyor. Sadece ağır ceza mahkemelerine katılacak olan savcılar, soruşturmalara zaman ayırabilecek.

Cumhuriyet savcılarının yetkileri arttırılıyor. Cumhuriyet savcılarının kamu davası açmasında, Adalet Bakanı ve valiler "By-pass" ediliyor. Adalet Bakanlığı'nca başlatılan yeni bir çalışmayla cumhuriyet savcılarının görev ve yetkileri yeniden düzenleniyor. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 148. maddesinde yapılan değişiklikle, kamu davası açmada Adalet Bakanı ve valilerin cumhuriyet savcılarına talimat vermesi önleniyor.

CMUK'ta yeni düzenleme

Cumhuriyet savcıları ile ilgili CMUK'ta yer alan başka maddelerde de lehte düzenlemeler yapılıyor. Ayrıca cumhuriyet savcılarının asliye ceza ve asliye hukuk mahkemelerindeki duruşmalara çıkması da kaldırılıyor.

Savcılar sadece ağır ceza mahkemelerinde duruşmaya katılabilecek. Böylece dosya inceleme yükünden büyük ölçüde kurtulacak olan savcılar, soruşturma faaliyetlerine daha fazla zaman ayırabilecek.

Görev ve yetkileri gözden geçirilecek...
Edinilen bilgiye göre, taslak çalışmasında, cumhuriyet savcılarının görev ve yetkileri büyük ölçüde yeniden gözden geçirilerek, değişen koşullara göre yeni düzenlemelere yer verilecek.

Çalışmada, "cumhuriyet savcılarının ceza yargılama hukukundaki statüsü, ön soruşturmadaki görevleri, hazırlık soruşturması, kamku davasının açılması, iddianame hazırlanması, soruşturmanın kollukla yürütülmesi, yargılama önlemlerine başvurma yetkisi, dosya oluşturması ve dosyanın incelenmesi, ön ödeme uygulamasına başvurma yetkisi, dava açmayı reddetmesi, suçüstü hallerdeki yetkisi, mahkemenin çalışmaya çağrılması, cezaların infazı ile ilgili yetkisi" gibi konularda lehte değişiklikler yapılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber