Öğrenciler 'yenilenmiş' karne alacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 07:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

14 milyon ilköğretim ve lise öğrencisi, cuma günü yarıyıl tatiline başlıyor. Öğrencilere tatile girerken 'yenilenmiş karneler'i verilecek. Öğrenci velilerine karne ile birlikte bir de mektup gönderilecek.

Karneler öğrencilerin kişisel gelişimlerini izlemeleri için '3 yıllık karne notları birlikte' olacak şekilde düzenlendi. 3 yıllık notlar yarıyıl karneleri yerine yıl sonundaki karnelerde olacak. İlk kez karnelere öğrencilerin okudukları kitapların takibi için 'Okuduğu Kitap Sayısı' bölümü konuldu. Bu sayı da yine yarıyıl yerine yıl sonundaki karnede olacak. Öğrencilerden karne ücreti alınmayacak, karne dağıtım töreni Ankara ve Çorum'da iki kez yapılacak.

Eski karnelerin kapaklarında siluet halinde Gençliğe Hitap'ın üzerinde yer alan Atatürk resmi yeni karnelerde ufka bakan şekilde ve daha belirgin olacak. Eski karnenin ön yüzündeki, 'Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.' sözü karnenin içine alınırken ön yüzünde Atatürk'ün, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür. Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmaktır, ders almak, düşünerek, zekayı eğitmektir.' şeklindeki sözü yer alacak.

Davranış notları artık 'pekiyi' değil

Öğrencilerin 'Sosyal etkinliklere katılımı, staj çalışmalarındaki başarısı ve kaç kitap okuduğu' da karnede yer alacak. Şube öğretmeninin görüş yazması için küçük bir yer ayrılan karnede 'Davranış gelişimi' bölümü kaldırılıyor. Yerine 'Kişisel ve sosyal beceriler' bölümü konuluyor. Bu bölümde 'Sınıf etkinliklerine katılma, kendi haklarının bilincinde olma, kararlarında adil olma, etkili iletişim kurma, karşılaştığı sorunları çözme' gibi yeni maddeler yer alacak. Davranışlar bundan sonra 'pekiyi, iyi ve orta' gibi notla değil, 'desteğe ihtiyacı var, gelişim düzeyine uygun veya gelişim düzeyinin üstünde' olmak üzere üç şekilde değerlendirilecek.

Velilere mektup

İlköğretim öğrencilerine karneleriyle birlikte velilerine iletmek üzere birer mektup gönderilecek. Mektupta, yenilenen ders programları ve yeni uygulamalara ilişkin bilgilere yer verilerek, çocuklarının başarısı için velilere önerilerde bulunuluyor. Mektupta, velilerden çocuklarına güvenmeleri isteniyor. Ayrıca gelişiminin takip edilmesi ve gelecek için iyi iletişim kurulması gerektiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber