YÖK'ten 100 alanda, 2000 öğrenciye 550 lira doktora bursu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ilk kez uygulanacak proje ile 100 tematik alanda 2 bin öğrenciye yönelik verilecek doktora burs miktarının, aylık bin 550 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2016 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK'ten 100 alanda, 2000 öğrenciye 550 lira doktora bursu

Saraç, düzenlediği basın toplantısında, YÖK tarafından ilk kez başlatılan "100/2000 YÖK doktora bursları" hakkında açıklamalarda bulundu.

Birçok ülkede yükseköğretim odaklı rekabete açık ve özellikle araştırmacı insan kaynağının geliştirilmesine yönelik programların başlatıldığını, bunlardan bazılarının Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan ve Rusya olduğunu dile getiren Saraç, Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin, bu ülke örnekleri incelenerek ve Türk yükseköğretim sistemine adaptasyonu sağlanarak uygulamaya konulduğunu söyledi.

Yekta Saraç, Türkiye için öncelikli alanlarda nitelikli bilgi üretmek amacı doğrultusunda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacı karşılamak üzere devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemek için kurum tarihinde ilk kez YÖK doktora bursları verileceğini bildirdi. Saraç, "100/2000 YÖK doktora burs projesi" adı verilen program kapsamında, 100 farklı alanda 2 bin kişiye belirlenen alanlarda doktora bursu sağlanacağını belirtti.

-"Her bin kişiye 0,4 doktoralı insan kaynağı düşüyor"

Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında yükseköğretim odaklı hedefleri arasında "Doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması"nın yer aldığına işaret eden Saraç, bu kapsamda durum analizi yapıldığında bin kişiye 0,4 doktoralı insan kaynağının düştüğünü aktardı.

Bu oranın Çin'de, 2,2, ABD'de 1,7, Avrupa Birliği'nde 1,5, Güney Kore'de 1,4, Kanada'da 1,2, Japonya'da 1,1 olduğunu ifade eden Saraç, şöyle konuştu:

"Biz Türkiye'de doktoralı insan sayısını artırmalıyız. Yükseköğretim talebini yönetebilmek için üniversitelerde öğretim üyesi ihtiyacımız var. Ülkemizin kalkınması için nitelikli beyinlere sahip olmamız lazım. Ülkemizin de doktoralı insan kaynağında belki 'bin 1' diye bir hedef koyması lazım. Yakın dönemde hiç olmazsa bin kişiye bir doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması lazım. Bunun için bu 'bin 1' hedefini yakalamamız açısından şimdiden adım atmamız lazım. Bu başlattığımız proje, ilk adım."

"100/2000 Programı"nın, bu amaca yönelik olarak Türkiye'nin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandığını belirten Saraç, "Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yönelik olacak." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında, doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik de çalışmalar yapıldığını anlatan Saraç, "Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün gelişimi odaklı süreçlere de yönelik olacak. YÖK doktora burs projesi, 2017 yılı itibarıyla başlayacak olup bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak. Öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay burs verilecek. Verilecek burs miktarı aylık bin 550 lira olarak belirlendi." dedi.

Saraç, belirlenen burs miktarında enflasyon verilerine göre iyileştirme yapılacağını da paylaştı.

- YÖK çağrı açacak

Saraç, YÖK'ün belirlenen tematik alanlarda çağrı açacağını, üniversitelerin bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvuracaklarını, bu şekilde, kurumun yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyeceğini söyledi.

Proje ile amacın, üniversitelerde ihtisaslaşma alanları odaklı bir rekabet ortamı oluşması ve üniversitelerin bu kapsamda desteklenmesi olduğunu aktaran Saraç, öğrenci başvuruları ve seçiminin, YÖK tarafından desteklenmesi uygun bulunan üniversiteler tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

YÖK doktora bursuna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da herhangi bir işte çalışmayan, doktora yapmaya hak kazananların başvurabileceğini kaydeden Saraç, adayın, eğer doktora eğitimine devam ediyorsa, tez aşamasına geçmemiş olması gerektiğini vurguladı.

Üniversitelerin belirlenen alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvuracaklarını dile getiren Saraç, bu şekilde, YÖK'ün yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyeceğini bildirdi.

Belirlenen 100 öncelikli tematik alanların başlıklarının "Temel bilimler ve mühendislik", "Sağlık", "Sosyal bilimler", "Mimarlık, sanat ve tasarım" alanları olarak belirlendiğini belirten Saraç, "Bu proje o denli umutlandırıyor ki sadece hayıflandığımız husus, bu proje keşke 5-6 yıl önce başlasaydı. Bambaşka üniversitelerimiz, bambaşka bir Türkiye olurdu." değerlendirmesini yaptı.

YÖK'ÜN BURS VERECEĞİ 100 ALAN

TEMEL BİLİMLER VE MÜHENDİSLİK

- 32 Alandan bazıları -

Bilgi Güvenliği

Veri Madenciliği ve Veri depolama

Hava ve Uzay Araçları Tasarımı

İnsansız Sistemler

İnsan Beyni ve Nörobilim

Sürdürülebilir, Etkin Tarım

Ulaştırma Akıllı Ulaşım Sistemleri

Hidrojen ve Yakıt pilleri

Güç ve Depolama Teknolojileri

Enerji Depolama ve Enerji Malzemeleri

Yenilenebilir Enerji Kaynakları / Teknolojileri (Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Jeotermal, Hidrogüç)

Robotlar ve Akıllı Sistemler

Enerjik Malzemeler Teknolojileri

Yeni 3 Boyutlu Eklemeli Üretim

Yeni Nesil Kompozitler ve Çok İşlevli Nanokompozit Malzemeler

Akıllı Malzemeler, Biyobenzetim

Mikro ve Nanoteknoloji

Sensör Teknolojileri

Savunma Sistemleri Entegrasyonu

Savunma Bilişimi, Modelleme ve Simulasyon

Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler

Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım

SAĞLIK

- 29 Alandan bazıları -

Moleküler Patoloji

Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları

Hastane Enfeksiyonlarını Önleme

Nörofizyoloji

Odiyoloji

Metabolizma (Obezite, Diyabet ve Ateroskleroz)

Tümör İmmunolojisi

Gen Tedavisi

Kanser Epidemiyoloji

Farmakoekonomi ve Hasta Güvenliği

Farmasötik Biyoteknoloji ve İlaç Tasarımı

İç Hastalıkları Hemşireliği

Psikiyatri Hemşireliği

Geriatri Hemşireliği

SOSYAL BİLİMLER

- 35 Alandan bazıları -

Milletlerarası Hukuk

Anayasa Hukuku

İnsan Hakları Hukuku

Çevre Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku

Deniz Ticaret Hukuku

Rekabet Hukuku

Balkan Çalışmaları

Ortadoğu Çalışmaları

Uzakdoğu Çalışmaları

Afrika Çalışmaları

Aile Psikolojisi

Travma Psikolojisi

Uluslararası Güvenlik ve Terör

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Göç Çalışmaları

İbranice

Çince

Rusça

Okul Öncesi Eğitim

Özel Eğitim (Yetenekli, Engelli vb)

MİMARLIK, SANAT VE TASARIM

- 4 Alandan bazıları -

Mimarlık

İç Mimarlık

Restorasyon

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber