Köstebeği tespit eden bürokratın evine hırsız girmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'ndaki son yılların en önemli 'köstebek skandalı' ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Skandalı ortaya çıkaran Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı'nın Gölbaşı'ndaki evine, soruşturmanın başlamasından iki gün sonra hırsız girdiği öğrenildi.

Pencere demirini söküp camı kıran şahıslar, yatak odası ve mutfaktaki çekmeceleri karıştırdı. Ayrıca hırsızlık olayının yaşandığı gün Boyalı'nın eşinin evine giderken kullandığı aracın kontrolden çıkarak kaza yapması dikkat çekti. Boyalı'nın Teftiş Kurulu başkanı olduktan sonra sürekli tehdit telefonları aldığı ve güvenlik talebinde bulunacağı belirtiliyor. Cemal Boyalı, bir grup devlet memurunun yetkilerini aşarak, aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, CHP lideri Deniz Baykal'ın da hesaplarına ulaştığını tespit etmişti.

Teftiş Kurulu Başkanı Boyalı, meydana gelen şüpheli olayların ardından soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için, başkanlık telefonları ve mekânlarında dinleme cihazının bulunup bulunmadığının tespit edilmesi talebinde bulundu. Boyalı, on gün önce başkanlık mekânlarına gece ve hafta sonu kendi haberi olmaksızın herhangi bir kişinin alınmaması konusunda talimat verilmesini istedi. Öte yandan 10 Temmuz 2006'da göreve başlayan Cemal Boyalı hakkında irticaya yönelik iftira kampanyası başlatıldığı öğrenildi. 15 Ağustos'ta gazeteci, milletvekili ve bürokratlara 'Ankara'daki tarikatlar' başlığıyla Boyalı'nın isminin yer aldığı elektronik posta gönderildi. Suçlamalara maruz kalan Boyalı ile ilgili gönderilen e-postadaki içeriğin yer aldığı metin daha sonra ekim ortasında Maliye müfettişleri, Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık'a posta yoluyla imzasız olarak iletildi.

Maliye Bakanlığı, El Kadı raporunu hazırlayan Başmüfettiş Hamza Kaçar ve diğer memurların Türkiye'nin önde gelen 30 önemli isminin mal varlığı ve vergi bilgilerinin niçin incelendiğini aydınlatmaya çalışıyor. Bakanlığın, olayın siyasi, ticari, çete ve şantaj bağlantısı ihtimalleri üzerinde duruyor. Hamza Kaçar'ın mesai arkadaşlarının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen şirketleri hakkında da sorgulama yaptığı öğrenildi. İnceleme yapılan şirketler arasında Tofaş, Hyundai, Renault Trucks, Ramsey, Kipteks, Sistem Deniz Nakliyat, Kiptaş, İhsan Gıda, Yenidoğan Gıda, Erkan İnşaat, Emniyet Gıda, Serap Gıda, Akel Tekstil, Emniyet Gıda ve Gürman Giyim bulunuyor. Kaçar'ın mal varlığı sorgulaması yaptığı isimler arasında kendi avukatının da olduğu öğrenildi. Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sistemiyle vergi mükelleflerinin borcu, verdiği beyanname, tapu, şirket ortaklıkları ve motorlu taşıtlara ilişkin kayıtlarına ulaşılabiliyor. Buradan, vergi dairelerinden daha ayrıntılı bilgiler elde edilebiliyor. Dün Türkiye Yatırımcı Konferansı'nda 'usulsüz sorgulama'yı değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, yetkinin farklı bir şekilde kullanımına bakanlığın müsaade etmediğini ve bununla ilgili soruşturmaların devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "Neticeleri, en ince teferruatına kadar ortaya çıkacaktır. Ucu nereye varırsa varsın bunların hepsi araştırılacaktır." dedi.

Yasadışı olarak bilgileri incelenen isimler şöyle: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Genelkurmay eski Başkanı Org. Hilmi Özkök, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan ve şirketleri, işadamı Remzi Gür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber