Kredi kartlarında limit aşımı ve yıllık ücrete dikkat

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Ocak 2007 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ATO Başkanı Aygün, Kredi Kartları Yasası'nı dolaylı yollardan delen bazı bankaların, müşterinin harcama limitini aşmasına göz yumup ardından da ?limit aşım ücreti? talep ettiklerini söyledi. Aygün, kart kullanıcılarından keyfi olarak, yıllık ücret alındığı uyarısında da bulundu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Kredi Kartları Yasası'nı dolaylı yollardan delen bazı bankaların, müşterinin harcama limitini aşmasına göz yumup ardından da ?limit aşım ücreti? talep ettiklerini söyledi. Aygün, kart kullanıcılarından keyfi olarak, yıllık ücret alındığı uyarısında da bulundu.

Aygün, yazılı açıklamasında, bankaların müşterinin talebi olmadan limit artıramayacaklarını ancak limit aşımına göz yumularak dolaylı yoldan limit artırımı yapıldığını belirtti.

Limit aşımı durumunda ücret talep edilmesinin de yasaya aykırı olduğunu vurgulayan Aygün, limit aşımı halinde, aşılan miktara işlem tarihi ile ödeme tarihi arasındaki süre için akdi faiz uygulanabileceğini belirterek, ?Bankalar akdi faizden başka herhangi bir ücret talep edemezler? dedi.

Çok sayıda kredi kartı kullanıcısının ekstrelerinde ?limit aşım ücreti? sürprizi ile karşılaştıklarını belirten Aygün, tüketicileri, ?Kredi kartınızın limitini aşmamaya özen gösterin. Aşarsanız da limit aşım ücreti talep eden bankalara itiraz edin. Gerekirse tüketici hakem heyetlerine başvurun? uyarısında bulundu.

TÜKETİCİ KREDİSİ TALEBİ REDDEDİLİYOR

Son birkaç aydır kredi kartları konusundaki şikayetlerin yeniden artmaya başladığına dikkat çekerek, ?Kart fırtınası geliyor? diyen Aygün, kredi kartı borcunu kapatmak için tüketici kredisi çekmek isteyen vatandaşların bu taleplerinin reddedildiğini de söyledi. Aygün, ?Bankalar, borcunu kapatmak isteyen müşterilerine kolaylık göstermezse, önümüzdeki aylarda yeni bir kredi kartı faciası ile karşı karşıya kalabiliriz? dedi.

"MERKEZ'İN BELİRLEDİĞİ ORAN TEFECİLİK"

Yıllık enflasyonun yüzde 9.65 olduğu göz önünde tutulduğunda, Merkez Bankası tarafından yüzde 5.63 olarak ilan edilen kredi kartı akdi faiz oranının yüksek olduğunu vurgulayan Aygün, ?Yıllık enflasyonun yüzde 9.65 olduğu bir ekonomide aylık faizin yüzde 5.63 olması tefeciliktir? diye konuştu. Aygün, bazı bankaların yüzde 5.63'ten daha düşük faiz uyguladıklarını belirterek, bankaların akdi faiz oranlarının Merkez Bankası'nın internet sitesinde düzenli olarak yayınlandığını, tüketicilerin en düşük faizi uygulayan bankaların kredi kartını kullanmasını istedi.

KART ÜCRETİ 1 MİLYAR YTL'YE DAYANDI

Aygün, bankaların limit aşım ücreti, yıllık kart ücreti ve komisyon ücretlerinden ciddi ölçüde haksız kazanç elde ettiklerini, bu durumun tüketici haklarına olduğu kadar ?ticaret etiği?ne de aykırı olduğunu söyledi. Yıllık kart ücretinin ortalama 25-30 YTL civarında olduğunu kaydeden Aygün, Aralık 2006 itibariyle kredi kartı sayısının 32 milyon 433 bine ulaştığı dikkate alındığında bankaların sadece yıllık kart ücretinden yaklaşık 973 milyon YTL kazanç elde ettiklerini bildirdi.

YILLIK ÜCRET GERİ ALINABİLİR

İtiraz eden kimi müşterilerden kart ücreti alınmadığına dikkati çeken Aygün, ?Bu da uygulamanın keyfiliğini gözler önüne seriyor. Bankalar tuttuğunu öpüyor? dedi. Aygün, tüketicilerin, yılık kart ücretini iade etmeyen bankaları tüketici hakem heyetlerine şikayet etmelerini istedi.

KULLANMADIĞINIZ HESAPLARI KAPATIN

Vatandaşın bankada açtırdığı hesaplardan da ?hesap işletim ücreti? kesildiğini belirten Aygün, "Filmlerde bankalar soyuluyor ama gerçek hayatta vatandaş soyuluyor. Hesapta paranız yoksa, para yatırdığınız anda hesap işletim ücreti kesiliyor. Kullanmadığınız hesaplarınızı mutlaka kapatın? diye konuştu.

HESAPLARDAN 4.8 MİLYAR YTL KESİLİYOR

Bir kişinin aynı bankada birden fazla hesabı bulunabildiğini, her hesap için ayrı ücret talep edildiğini belirten Aygün, bazı bankaların hesap işletim ücretinin aylık 5 YTL'yi bulduğunu kaydetti. Aygün, Türkiye'de 80 milyonun üzerinde hesap bulunduğunu, her ay 5 YTL hesap işletim ücreti kesildiğinde bankaların kasasına giren toplam paranın 4 milyar 800 milyon YTL'ye ulaştığını bildirdi.

BDDK'nın sözkonusu keyfi uygulamaları ortadan kaldırmak için yönetmelik hazırlığı içinde olduğunu da kaydeden Aygün, ?BDDK'nın yasadaki boşlukları kapatan bir yönetmelik çıkarmasını bekliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber