Bakan Çelik: Şiddetten hepimiz sorumluyuz

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şiddet olaylarını değerlendiren Bakan Çelik, "Toplumsal olayları aspirinle gideremezsiniz. Ama bu olayları sona erdirmek istiyorsak, önce başta biz politikacılar olmak üzere toplumun kendisine örnek aldığı kişilerin kavgadan uzak durması gerekir" dedi

Hrant Dink cinayetiyle başlayan şiddet olaylarını BUGÜN için yorumlayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Şiddetten hepimiz sorumluyuz. Önce siyasiler kavga etmeyi bırakacak" dedi. Başta okullarda olmak üzere genç ve çocuklar arasında şiddeti sona erdirmek için Şiddete Karşı Eylem Planı hazırlayarak yürürlüğe koyduklarını belirten Çelik, şiddetin önlenmesi için sadece okullara görev düştüğünü düşünmenin tarihi bir hataya neden olacağını belirtti.

İşte Bakan Çelik'in şiddet ve şiddeti önlemeye yönelik çarpıcı açıklamaları:

l Şiddeti önleme konusunda hepimize görev düşüyor. Önce iğneyi kendimize batırmamız gerekiyor. Eğer milletvekili kürsüye çıktığında, "Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" gibi güzel sözlerle konuşmasına başlayıp, üçüncü cümleden sonra ağzına geleni söylerse, küfür ederse, toplumun geriye kalanı ne yapsın. Genç ve çocuk yaştakiler de seni örnek alıyorlar. O yüzden önce biz kendimize çeki düzen vermeliyiz.

l Çocuklar sözlü ve yazılı uyarılardan çok, görselliği ve davranışları kendilerine örnek alıyorlar. Bu yüzden toplumun kendisine örnek aldığı sanatçısından, sporcusuna, toplumun önde gelen kişileri şiddetten uzak durmalı.

SADECE OKULLA OLMAZ

l Bir hafta 168 saatten oluşuyor. Bir öğrenci bunun sadece 30 saatini okulda geçiriyor. 138 saat kayda alınmayıp, sadece okul kısmı kayda alınırsa, bu doğru bir yaklaşım olmaz. Okul toplumun dışında değil ki. Bütün bireyler, toplum, hepimiz birbirimizin tamamlayıcısıyız.

l Okul ne kadar olumlu telkinde bulunursa bulunsun, çocuk ve gençler 138 saatini geçirdikleri aile, Internet kafeler, arkadaş ve sokağın kötü telkininde etkileniyorlar.

l Sosyal meselelere aspirinle çözüm bulmak mümkün değil. ıksir içirip problemi de gideremezsiniz. Sosyal olaylar her zaman 2 artı 2 dört etmez. Çürüme bir yerden başladı mı, her şeyi etkiliyor. O yüzden sorunu tüm boyutlarıyla ele almalıyız.

GECMiSTE HATALAR YAPILDI

ABD'de gençlerin hamile kalmaması için programlar yapılır; sonuçta hamile kalan gençlerin sayısı azalacağına artıyor; intihar olaylarını azaltmak izin programlar yapılır, ama intiharlar azalacağına yine artıyor. Yani bu tür programlar ters tepiyor. Şiddetin üzerine gitmek istiyorsak, bu yöntemler yerine sevgi ve saygıya dayalı programları artırmalıyız" diyen Çekil şunları kaydetti: "Yıllardır okullarda sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gibi riskli davranışlar ve yaşam olayları karşısında anket yöntemiyle bilgi alma veya kısa bilgilendirmelerin tarihi bir hataya yol açtığı ortaya çıktı. Bu yöntemin olumlu bir davranış değişikliğine yol açmadığı gibi ters tepme/bumerang etkisi oluşturduğunun araştırmalarla tespit edildi. Bu yöntemle farkındalık yaratarak, insanın aklına gelmeyeni getirirsiniz. Geçmişte bu tür hatalar yapıldı. Biz artık bu hataları yapmıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber