'Provizyon' sistemi ilaçta tasarrufu sağladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç satışlarına denetim getiren ?provizyon? sistemi ile son 5 yılda başta antibiyotikler olmak üzere büyük oranda ilaç tasarrufu sağlandığı bildirildi.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıldan bu yana uygulanan sistemle ilaç ve reçetelerin merkezden onaylandığını anımsatarak, sistemin ilaç satışlarını ve hasta takibini disiplin altına aldığını söyledi. Sistemin geliştirilmesiyle birlikte kurumlar arası farkın da ortadan kalktığını vurgulayan Bulut, ?Yeni yılla birlikte, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı reçeteleri tek sistem üzerinden yapılmaya başlandı? dedi.

Uygulamanın eczaneleri büyük oranda rahatlattığını anlatan Bulut, şöyle konuştu: ?Şu anda üç kurum içinde aynı sistem üzerinden ilaç satışı yapılıyor. Birleşme eczaneleri rahatlattı. Daha önce kurumlar arası geri ödeme şartları açısından sorunlar yaşanıyordu. Artık hastalar arası ayrım kalmadı, hepsinin şartları aynı hale geldi. Önceki uygulamada SSK'lı hastalar kolestrol ilaçlarını daha zor şartlarda alırken, çocuk ilaçlarını ise daha kolay alıyordu, şimdi şartları eşitlendi.?

TAKİP TASARRUFU SAĞLADI

Bulut, sistemin ilaç takibini kontrol altına aldığını da hatırlatırken, gereksiz ilaç kullanımının ise önüne geçildiğini, söyledi. Bazı hastaların önceki yıllarda, kullandığı ilaç bulunmasına rağmen tekrardan ilaç alabildiğini belirten Bulut, ?Sistem sayesinde eczacı bilgisayarda hastanın en son ne zaman ve hangi ilacı aldığını görebiliyor. Eğer hasta aynı ilacı kısa bir süre önce almışsa ilaç satışı yapılmıyor? dedi.

Sistemin özellikle antibiyotik satışlarında önemli oranda düşüş yaşattığına dikkati çeken Bulut, geçen yılın 9 ayında emekli sandığındaki ilaç harcamalarının yüzde 10 düştüğünü bildirdi. Sistemin geliştirilmesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Bulut, yakın zaman içerisinde ?e-reçete? uygulamasına geçileceğini, reçetelerin ise doktor tarafından kişinin kimlik numarasına göre internet üzerinde yazılacağını ifade etti. E-reçete uygulamasının özellikle, reçete okunmasında ki sorunu ortadan kaldıracağına işaret eden Bulut, kırtasiye açısında da büyük ölçüde tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber