TOKİ: Bir yere talip isek, Başbakan da onaylıyorsa o yer satılamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Hazinenin, belediyelerin, vakıfların ve özel idarelerin elindeki her araziye talip olmadıklarını, ancak kanunen, toplu konut projesi uygulamak istedikleri yerleri, Başbakanın oluru ile alabileceklerini söyledi.

Bayraktar, "kamuya ait arsa ve arazilerin satışı konusunda, Maliye Bakanlığı ile aralarında anlaşmazlık olduğu'' şeklinde kamuoyuna yansıyan haberlere açıklık getirdi.

Arsa Ofisi ve Toplu Konut Kanunu uyarınca TOKİ'nin değişik şekillerde arsa ve arazi edinebileceğine işaret eden Bayraktar, şöyle dedi:

''1164 Sayılı Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca, Hazine, belediye, vakıf ve özel idareler, satış muameleleri öncesinde arsalarını bize bildirmek durumunda. Bu arsalar ile biz ilgilenmiyorsak, satış yapılabilir. Ancak, bu araziler satıldıktan sonra, biz orada bir konut projesi geliştirirsek, satış gerçekleşse bile biz ihalede gerçekleşen en yüksek bedeli ödeyerek alabiliriz.

Diğer taraftan Toplu Konut Kanunu gereği, biz bir yerde toplu konut projesi uygulayacaksak, orası toplu konut alanı ilan edilir ve Başbakan oluru ile biz orayı alırız. Orası satılamaz.'' Mevzuat gereği, TOKİ'ye devredilen arazileri her şekilde değerlendirebileceklerini de kaydeden Bayraktar, ''Bu arazileri, istersek planlayıp, yine konut yapılmak üzere satarız. İstersek bir bölümünde kendimiz konut yaparız, kalanını satarız. İstersek, gelir paylaşımı yöntemi ile konut yaptırırız. Ne şekilde değerlendireceğimiz kanunda gayet açık. Bir sorun yok'' görüşünü dile getirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan İstanbul'daki Karayolları Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlüğü arazisi konusunda özel bir projelerinin olmadığını belirten Bayraktar, ''Maliye Bakanlığı ile yazışmalar arsanın satışının gündemde olduğu döneme denk geldiği için kamuoyunda o tür yorumlar yapıldı. O arsa konusunda özel bir ilgimiz yok. Ama mevzuat gereği, satış muamelesi öncesi bizden görüş alınması, bilgi verilmesi gerekiyor. O arsa özelleştirme kapsamında satılabilir'' diye konuştu.

OLAY...

Maliye Bakanlığı, geçen yıl sonunda TOKİ'ye bir yazı göndererek, ''arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla devredilen Hazine arazilerinin üçüncü şahıslara satılmaması'' konusunda uyarırken, aksi takdirde devredilen veya satılan hazine arazilerinin TOKİ'den geri alınacağını bildirmişti.

TOKİ de Maliye Bakanlığına cevaben gönderdiği yazıda, devir alınan Hazine taşınmazlarının, üzerinde kaynak geliştirme projesi uygulanarak veya doğrudan arsa veya arazi satışı yapılarak değerlendirildiğini anlatmıştı. Bazı hazine arazilerinin de üzerinde proje geliştirildikten sonra belediyelere satılarak daha etkin değerlendirilmesinin sağlandığı kaydedilen yazıda, arazilerin üçüncü şahıslara satışı sırasında da ''amacına uygun kullanım'' konusunda şerh konulduğu vurgulanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber