Okul öncesi eğitiminin sonuç bildirgesi açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Özel Okullar Birliği üniversitelerde bulunan okul öncesi eğitimi öğretmeni seçiminde sınav puanı kadar mülakatla öğretmen yapılmasının mesleğini seven motivasyonu yüksek kişilik özelliklerine uygun öğretmenleri tespit etmek açısından faydalı olacağı önerisinde bulundu.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nin Antalya'da düzenlediği Okul Öncesi Eğitim ve Öğretmen Eğitimi konulu sempozyumun ilk gününde değerlendirilen okul öncesi eğitiminin sonuç bildirgesi bugün açıkladı. Bildirgede, okul öncesi eğitimde okullaşma oranının ilk aşamada yüzde 50'lere yükseltilmesi için devlet özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içerisinde çalışması gerektiği belirtildi. Okullaşma oranının artırılması amacıyla yerel yönetimlere de yetki verilerek, arsa, bina, kaynak aktarımı gibi desteklerle de özel sektörün teşvik edilmesi devlet kredisi ve teşviklerin artırılmasını işaret ederek okul öncesi eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması kapsamında ulaşılması zor yerlere devlet eliyle hizmet götürülmesi ve bu konuda özel sektörden destek alınması gerektiği ifade edildi.

Bildirgede, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapacak öğretmenlerin seçilme yöntemine ilişkin önerilere de yer verildi. Söz konusu okullara öğretmenlerin üniversiteye girişlerinde mülakata alınmasının teklif edildiği bildirgede, "Üniversitelerde bulunan okul öncesi eğimi öğretmeni seçiminde sınav puanı kadar mülakat ile öğretmen alımı yapılması, mesleğini seven, motivasyonu yüksek, kişilik özellikleri uygun öğretmenleri tespit etmekte faydalı olacaktır" denildi. Bildirgede yer verilen diğer öneriler ise şöyle:

"Okul öncesi eğitimi veren tüm kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplanmalıdır. Bu geçiş döneminde standartlar yönergesine uyum konusunda yeterli geçiş süresi tanınmalı, öğretmenlik hakkı elde etmiş kişilerin özlük hakları korunmalıdır. Özel öncesi eğitim kurumları için denetim birliği getirilmelidir. Kurumların hak etmediği isimleri kullanmaları engellenmelidir. Değişik bölgelerde açılmış olan üniversitelerde yer alan çok gelişimi eğitimi ya da okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin yeniden ele alınarak eğitim elemanlarının nitelikleri sorgulanmalı ve niteliklerinin artırılması yönünde ivedi çalışmalar yapılmalıdır. Bu amaçla yeni yetişen lisans üstü ve doktora öğrencilerini bu üniversitelere öğretim elemanı olarak kazandırılması için gerekli destek sağlanmalıdır. Üstün zekalı çocuklar, zihinsel yetersiz çocuklar gibi özel eğitim gerektirecek çocuklara yönelik bilinçli çalışmalar ivedililikle ele alınmalıdır. Programın başarısı öğretmene bağlı olduğu için vizyon sahibi, problem çözme becerisine sahip, alan bilgisi yeterli, zengin bir meslek bilgisine sahip öğretmenlere ihtiyaç olduğundan ana okulları öğretmenleri son olarak yenilenmiş 2006-2007 programına sahip çıkmalı. Program çerçevesinde kendilerini yenilemeleri, programı hakkıyla uygulayacak donanıma erişmek için gerek kendi kurumlarından gerekse kurumlar arası işbirliği ile donanımlarını ve yaratıcılıklarını geliştirmeleri hedeflenmiştir. Bütün okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların psikolojik olarak desteklenmesi ve ölçme değerlendirme çalışmalarının hakkıyla yapılması için bu konuda uzman, rehber öğretmen bulundurma zorunluluğu konulmalıdır. Çocukların nitelikli oyun oynama haklarının korunması ilkesinin okul programları ile okul aile işbirliği sürecinde önemle ele alınması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber