Gül'ü de rahatsız eden 'cenaze vergisi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Yurtdışında vefa eden vatandaşlarımızın Türkiye'ye getirilen cenazeleriyle ilgili, gümrük işlemleri sırasında mümkünse damga vergisi alınmaması için Maliye Bakanlığına görüş bildirdik" dedi.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in soru önergesini yanıtlayan Gül, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının cenaze nakil işlemlerinin, taraf olunan uluslararası anlaşma ve sözleşmeler çerçevesinde yerine getirildiğini söyledi.

Abdullah Gül, uygulamada cenazelerin nakle hazırlanmasının genellikle cenaze nakil firmaları tarafından yapıldığını belirterek, nakil için gerekli belgelerin ise ölümün meydana geldiği yere en yakın başkonsolosluklarda ya da büyükelçiliklerin konsolosluk şubeleri tarafından düzenlendiğini vurguladı.

"Gelir İdaresi Başkanlığının, 21 Ekim 2005 tarihli yazısı uyarınca, cenazelerin yurda getirilmesi sırasında, hudut kapılarındaki gümrük işlemleri için düzenlenen beyan formu üzerinden damga vergisi tahsil edildiğini" ifade eden Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, vatandaşlarımızın Türkiye'ye getirilen cenazeleriyle ilgili gümrük işlemleri sırasında damga vergisi alınması uygulamasının gözden geçirilerek, mümkünse vergi muafiyeti getirilmesi yönündeki görüşümüz, Maliye Bakanlığının dikkatine getirilmiş bulunmaktadır. Yurtdışında vefat eden vatandaşlarımızın cenazelerinin yurda nakledilmesi sırasında gerekli işlemler başkonsolosluklarımızca en hızlı şekilde yerine getirilmektedir.

Irak ve Afganistan gibi ticari uçuşların henüz yeterli olmadığı ülkelerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın cenazeleri ise olanaklar ölçüsünde askeri uçaklarımızla Türkiye'ye getirilmesine çalışılmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber