12 Mart mağduru subaya emeklilik

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Şubat 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, 12 Mart döneminde resen emekliye sevk edilen subaylara kıdemli albay rütbesi üzerinden maaş bağlanmasıyla ilgili bir yasa teklifi hazırladı

27 Mayıs 1960 İhtilali sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) resen emekliye sevk edilen subayların mağduriyetini gideren yasal düzenlemenin 12 Mart dönemindeki subaylara da uygulanması yönünde harekete geçildi.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı tarafından hazırlanan yasa teklifine göre, 12 Mart 1971 ile 26 Ocak 1974 tarihleri arasında resen emekliye sevk edilen subay ve askeri memurlara kıdemli albay rütbesi üzerinden emekli aylığı bağlanması öngörülüyor.

Baratalı şunları söyledi: "12 Mart döneminde resen emekliye sevk edilen subay ve askeri memurların kıdemli albay rütbesinden emekliliğini öngören bir yasa teklifi hazırladık. AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da, teklife sıcak baktığını ve ortak bir teklifin olabileceğini söyledi."

Baratalı, yaklaşık 600 kişinin bu yasa teklifinden yararlanabileceğini belirterek, "Bu arkadaşların kıdemli albay rütbesini esas alarak 1. derecenin 4. kademesinden intibaklarının yapılmasını öngörüyoruz. 30 yılını tamamlamayanlar, eksik süreyi borçlanacaklar. Bu borçlanma da emekli aylıklarından yüzde 10 kesilecek. Başka kurumlardan emekli olanlar da 30 yılı tamamlayacak tarzda borçlanıp intibakları yapılacak" dedi.

Ünlü isimler var

Ek gösterge dahil kıdemli albay emekli maaşı, 2 bin YTL dolayında bulunuyor. Teklifin yasalaşması halinde yasa kapsamına girecek ve kamuoyunca tanınan bazı kişiler de bulunuyor. Bu kişilerin görevleri ve o tarihteki rütbeleri şöyle: CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem (Topçu Üsteğmen), ATV Haber Koordinatörü Ali Kırca (Deniz Teğmen), Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Radikal Gazetesi Yazarı Dr. Atilla Özsever (Piyade Üsteğmen), Türkiye - Avrupa Sendikaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yücel Top (Muhabere Üsteğmen)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber