Gümrük müdürüne, rüşvetten 3 yıl hapis

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Şubat 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Sınır Kapısı'nda faaliyet gösteren free shop (Gümrüksüz satış mağazaları) işletmecilerinden rüşvet olarak cep telefonu aldığı gerekçesiyle yargılanan Edirne Gümrükleri eski Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci suçu sabit görülerek 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kapıkule Gümrüğü'nün eski başmüdürü Ekinci, rüşvet almaktan tutuklanmıştı.

Gümrük sahasında faaliyet gösteren Monet firmasının yöneticileri Murat Eraslan ve Oktay Üvez de rüşvet vermekten aynı cezayı aldı.

Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci, gümrüksüz satış mağazalarında görevli Murat Eraslan ve Oktay Üvez ile avukatları katıldı. Duruşmada hazır bulunan Hazine Avukatı Pervin Alp, "rüşvet alma ve vermenin" sabit olduğunu iddia ederek, zanlıların bu doğrultuda cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatini istedi. Mahkeme heyeti, İbrahim Halil Ekinci'nin gümrükteki bir kısım free shop mağazasının bir firmaya kiraya verilmesiyle ilgili rüşvet olarak cep telefonu aldığı, Murat Eraslan ve Oktay Üvez'in de bu telefonu rüşvet olarak verdikleri iddiasıyla her zanlıya ayrı ayrı 4'er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanıkların duruşmadaki iyi hallerini dikkate alarak, sanıkların cezalarını 3'er yıl 4'er aya indirdi. İbrahim Halil Ekinci, "Hayatım boyunca hiç rüşvet almadım. Bu, üzerime atılan bir iftiradır. Bu yaşananlardan sonra bu olayların Allah'ın bana balans ayarı olduğunu düşünüyorum." dedi.

9 Aralık 2005'te İstanbul'a kaçak içki ve sigara sokan şebekeye yönelik Kapıkule'de bir operasyon düzenlenmişti. Operasyonda ilk aşamada aralarında freeshop sahiplerinin de bulunduğu 44 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 35'i daha sonra tutuklanmıştı. Daha sonraki operasyonlarla toplam tutuklu sayısı 78'e yükselmişti. Operasyonun ardından Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı'ndan 4 uzman, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki free shoplarda sayım yapmaya başlamıştı. Uzmanlar, şebekenin piyasaya kaçak mal sürmesi sebebiyle son bir yıl içinde yabancı içki ve sigara ithalatında azalma olduğuna dikkat çekmişti. Zanlıların teknik takibi için gümrük sahasının çeşitli noktalarına, gümrük memurlarının bilgisi dışında 27 kamera yerleştirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber