TBMM'ye, mülki idare yapısının değiştirilmesi için 40 ayda 47 kanun teklifi verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 12:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM'YE, ÜLKENİN MÜLKİ İDARE YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN 40 AYDA 47 KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

- İçişleri Komisyonu'na Gelen Kanun Tekliflerinde Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya Ve Trabzon'un Büyükşehir Belediyesi Olması İstendi

- Ereğli, Akşehir, Şebinkarahisar, Suşehri, Beyşehir, İskenderun, Elbistan, Fethiye, Ergani, Ermenek, Tarsus, Gebze Ve Bandırma İlçelerinin İl Olması, 50 Beldenin İse İlçe Olması İçin Kanun Teklifi Verildi

- Verilen Kanun Teklifleri Yasalaşırsa Türkiye'ye 250 Milyon Ytl'lik Ek Maliyet Getireceği, Tek Olumlu Tarafın Kamuda İstihdam Edilecek Binlerce Personelle İşsizliğin Azalacağı Kaydedildi


Türkiye'nin mülki idare yapısını değiştirmek amacıyla son 40 ayda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na 47 kanun teklifi sunulduğu bildirildi.

3 Aralık 2002 ile 28 Mart 2006 tarihleri arasında TBMM İçişleri Komisyonu'na; Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya ve Trabzon belediyelerinin büyük şehir belediyesine, Ereğli, Akşehir, Şebinkarahisar, Suşehri, Beyşehir, İskenderun, Elbistan, Fethiye, Ergani, Ermenek, Tarsus, Gebze ve Bandırma ilçelerinin 'il'e, Diyarbakır il merkezinde Bağlar ve Sur, Samsun il merkezinde İlkadım, Canik, Gazi ve Atakum, Trabzon il merkezinde Fatih, Gazipaşa ve Kanuni beldeleri ile Antalya il merkezinde Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı beldelerinin de aralarında bulunduğu toplam 50 beldenin ilçeye ve bir yerleşim yerinin de beldeye dönüştürülmesini isteyen kanun teklifleri geldi. İçişleri Komisyonu'na gelen kanun tekliflerinde il yapılması istenen yerlerin plaka numaraları ise şöyle belirtildi:

"Ereğli 82, Akşehir 83, Şebinkarahisar 84, Suşehri 85, Beyşehir 86, İskenderun 87, Elbistan 88, Fethiye 89, Ergani 90, Ermenek 91, Tarsus 92, Gebze 93 ve Bandırma 94."

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, söz konusu ilçelerin il olması halinde Ordu'nun Ünye, Samsun'un Bafra, Amasya'nın Merzifon, Çorum'un Sungurlu, Tokat'ın Turhal ve Aydın'ın Nazilli ilçelerinin de il olmak için harekete geçeceklerini, bu 6 ilçenin de il olmasıyla birlikte Türkiye'de il sayısının 100'e ulaşacağını belirtti.

"REKOR ESAT CANAN'IN"

Ülkenin mülki idare yapısının değiştirilmesi üzerine yaptığı araştırmayla il, ilçe ve belde olmak isteyen yerleşim yerlerinin durumunu ortaya koyan Şerafettin Özışık, "Tek başına verdiği kanun teklifleriyle en fazla ilçe isteyen milletvekili CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan. Bu milletvekilinin 9 Aralık 2003 tarihinde TBMM Başkanlığı'na verdiği ve 29 Aralık 2003'te İçişleri Komisyonu'na gelen kanun teklifinde Hakkari'nin Geçitli, Bağışlı, Dağlıca, Esendere ve Derecik adındaki yerleşim yerlerinin ilçe yapılması isteniyor. CHP'li Esat Canan'ın kanun teklifi yasalaşırsa 128 köyü bulunan Hakkari'nin mevcut Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçeleri ile birlikte toplam 8 ilçesi olmuş olacak" dedi.

Özışık, İçişleri Komisyonu'na 16 Aralık 2005'te gelen aralarında CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Sinop Milletvekili Ergin Altay ile Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım'ın da imza verdiği üç maddelik kanun teklifinde Kastamonu'ya bağlı İnebolu İlçesi'nin adının 'Yiğit İnebolu' olarak değiştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Kanun teklifinin gerekçesinde de İnebolu halkının Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği olağanüstü fedakarlıktan dolayı İnebolu adının 'Yiğit İnebolu' olarak değiştirilmesi, İnebolu halkına gecikmiş bir vefa borcunun yerine getirilmesi olarak ifade ediliyor" diye konuştu.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğu İnebolulu bazı vatandaşların bu konuda farklı düşündüğünü kaydeden Özışık, "İnebolu halkı, 'Bize yiğitlik payesi verilmesi yerine aş ve iş verilsin. Kurtuluş Savaşı yıllarında çoluk çocuğun ayağında ayakkabı yokmuş, bugün de yok. Bize yiğit dense ne olacak, kahraman dense ne olacak. İnebolu halkı bugün de yoksulluğa karşı savaş veriyor. Bizim yoksulluğa karşı savaşı kazanabilmemiz için ilçemize yatırım yapılması gerekiyor. Bizi kimse kandırmasın ve saf yerine de koymasın' diyorlar" şeklinde konuştu.

"250 MİLYON YTL'LİK MALİYET"

14 Aralık 2005 tarihinde İçişleri Komisyonu'na gelen bir başka kanun teklifinde de, aralarında Sivas milletvekillerinden Osman Kılıç, Ömer Kulaksız, Nurettin Sözen, Orhan Taş ve Selami Uzun'un yanı sıra Konya Milletvekili Ahmet Işık, Adana Milletvekili Ziyattin Yağcı ve İstanbul Milletvekilleri Ekrem Erdem ile M. Mustafa Açıkalın'ın yıllardır il olma hayaliyle yaşayan Sivas'ın Suşehri İlçesi'nin il olması yönündeki kanun teklifinde Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener'in imza vermemiş olmasını Suşehri halkının, "Bize bir imzayı bile çok mu gördün?" diyerek sitem ettiğine işaret eden Özışık, kendisini beldelerin ilçe yapılması konusuna adamış milletvekillerinin varlığına da dikkat çekti.

Özışık, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in de değişik tarihlerde 4 kanun teklifi verdiğini ifade ederek, bunların "14 Ocak 2003 tarihinde İzmir ilinde Uzundere adıyla bir ilçe kurulması hakkında kanun teklifi, 28 Ocak 2003 tarihinde İzmir'de Yeşilyurt adıyla bir ilçe kurulması hakkında kanun teklifi, 2 Aralık 2003 tarihinde İzmir'de Ahmetbeyli adıyla bir belde kurulması hakkında kanun teklifi ile 20 Mayıs 2005 tarihinde İzmir'de Karabağlar adıyla bir ilçe kurulması hakkındaki kanun teklifi" olduğunu söyledi.

2007 genel seçimleri öncesi bu kanun tekliflerinin tamamına yakınının yasalaşacağını düşündüğünü dile getiren Şerafettin Özışık, bu durumun ekonomiye olumlu ve olumsuz etkilerini de araştırdı. Özışık, "İlk etapta yeni ilçe oluşumu bir ilçenin il olmasından daha maliyetli. Ereğli, Akşehir, Şebinkarahisar, Suşehri, Beyşehir, İskenderun, Elbistan, Fethiye, Ergani, Ermenek, Tarsus, Gebze ve Bandırma ilçelerinin il olması durumunda; kaymakamlık tabelalarının yerini valilik tabelaları alırken, ilçe müdürlükleri de il müdürlüklerine dönüştürülecek. Yeni kurulması düşünülen 50 ilçe ve 13 il için yapılacak kamu yatırımları ile alınacak makam araçlarının Hazine'ye en az 250 milyon YTL yük getireceği ortada. Tek olumlu taraf ise kamuda istihdam edilecek binlerce personel sayesinde işsizlik azalacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber