Halkbank'ta nihai karar '% 25'i halka açılsın' oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halkbank'ın blok satışından vazgeçen hükümet, sivil toplum kuruluşlarının önerisini dinledi ve bankanın ilk etapta yüzde 25'ini halka arz etme kararı aldı.

Halkbank, halkın ortaklığına açılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "belki biz de Akbank'ın yaptığını yaparız" diyerek Halkbank'ta halka az sinyali vermesinin ardından dün gelen haberler Hükümetin, Halkbank'ın blok satışından vazgeçtiği yönünde oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kamuoyundan gelen sese kulak veren hükümet, Halkbank'ın ilk etapta yüzde 25'ini halka arz etme kararı aldı.

BORSA'DA FİYAT OLUŞSUN

Halkbank'ın blok olarak satılmasına ilişkin karar, kısa bir süre önce Danıştay tarafından durdurulmuştu. Daha sonra özelleştirmenin önünü açan yeni bir yasal düzenleme yapan Hükümet, ihale sürecinde yöntem değişikliğini de benimsedi. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda imzaya açılan karar, Halkbank'ın yüzde 25 hissesinin 2007 yılı sonuna kadar halka arz edilmesini içeriyor. Halkbank'ın blok satışı halinde ortaya çıkacak fiyatın,

"Banka ucuza gitti" tartışmalarına yol açabileceğini dikkate alan hükümet, aynı zamanda danışman firmanın "Banka halka açılmalı" önerisini de gözardı etmedi. 2005 yılı Kasım ayında Vakıfbank'ın yüzde 25'inin halka arz edilerek 1.3 milyar dolar hasılat elde edilmesi ve bankanın borsada işlem göden hisse senetleri ile piyasa fiyatını bulması, Halkbank özelleştirmesi için de gösterge oldu. Halkbank hisselerinin halka açılması sayesinde hem banka piyasa denetimine açılacak hem de piyasa fiyatı bulacak. Yüzde 25'lik hissenin satışının ardından bankanın çoğunluk hisseleri blok olarak satılabileceği gibi, halka açıklık oranı artırılarak bankanın, KOBİ'leri ve esnafı kredilendiren özgün kimliği de korunabilecek. Hazine Müsteşarlığı, 2007 yılı finansman programında özelleştirme ve TMSF tahsilat geliri olarak 6.8 milyar YTL planlamıştı. Bu tutarın önemli bölümü ise Halkbank özelleştirme geliri taksidinden oluşacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber