Unakıtan'a rağmen TOKİ 293 arsayı satışa çıkardı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi ile Maliye Bakanlığı arasındaki çekişme büyüyor. TOKİ, Bakan Unakıtan'ın karşı çıkmasına rağmen muhammen bedeli 230 milyon YTL'yi bulan 293 arsayı satışa çıkardı

TOKİ ile Maliye Bakanlığı arasındaki kavga yeni boyut kazandı. Maliye'nin ?Hazine'den devir aldığınız arsa ve arazileri satmayın? ısrarına rağmen TOKİ İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep ve Adana'daki toplam 293 arsayı satışa çıkardı. Arsaların muhammen bedel toplamı 230 milyon 390 bin YTL değerinde. 8 Şubat'ta Eskidji Müzayedecilik tarafından gerçekleştirilecek açık artırmada en fazla dikkat çeken arsa 67 milyon 51 bin YTL ile Bakırköy Belediye Spor'un Şenlikköy'de kullandığı gayrimenkul.

Müzayedede dikkati çeken diğer gayrimenkuller Mavişehir'in devamı olan İzmir Karşıyaka'da 38.5 milyon YTL muhammen bedelli 32 bin 104 metrekare alanlı ve Çiğli'de 15.5 milyon YTL tahmini bedelli 19 bin 448 metrekare alanlı arsalar. Ankara Etimesgut'ta ise 318 bin metrekare alanlı konut imarlı tarla var.

3 aydır sürtüşme var

TOKİ ile Maliye Bakanlığı arasında son 3 aydır devam eden karşılıklı yazışmalarda, Hazine'den TOKİ'ye devredilen arsa ve arazilerin satılıp satılamayacağı tartışılıyor. Maliye, arsa ve arazilerin satılamayacağını iddia ederken TOKİ yönetimi ise ısrarla konut yapılmak koşuluyla arsaları ve arazileri satabilecekleri tezini savunuyor. TOKİ'nin tezleri arasında yoksul ve alt gelir grubu için üretilecek konutlarda finansman sağlayabilmek için bu satışların neredeyse zorunlu olduğu belirtiliyor. Son yazışmada TOKİ, bu konuda nihai kararı Başbakanlığın vereceğini belirterek topu Başbakan Erdoğan'a atmıştı.

TOKİ ile Maliye'nin 4 raundluk maçı

*Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOKİ'yi, ?arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla devredilen Hazine arazilerinin üçüncü şahıslara satılmaması? konusunda uyardı. Unakıtan, geçen yıl Aralık ayında TOKİ'ye gönderdiği yazıda, bu arsaların üçüncü şahıslara satışı konusunda yapılan ihalelerin iptal edilmesini isterken, aksi takdirde devredilen veya satılan hazine arazilerinin TOKİ'den geri alınacağını bildirdi.

*TOKİ, gözünü, özelleştirme kapsamında satışa çıkarılacak Karayolları Genel Müdürlüğü'nün İstanbul-Zincirlikuyu'daki bölge müdürlüğü arazisine dikti. TOKİ, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan ile Maliye bakanlıklarına birer yazı göndererek, ?kanun gereği, hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satış muamelesine tevessül etmeden önce idarenin görüşünün alınmasının gerektiğini? bildirdi.

Maliye Bakanlığı, Defterdarlıklardan, Hazine arazilerinin satışında TOKİ'ye bilgi verilmesini, ancak bu kurumun talip olduğu araziler için de şufa hakkının işletilmesini istedi. Yazıda, *

*TOKİ'nin satışa çıkarılan Hazine taşınmazlarına talip olması halinde, kanun gereğince, ?şufa hakkının? işletileceği de bildirildi. Şufa hakkı yoluyla söz konusu taşınmaz için ihaleye çıkılacağı ve bu taşınmazın ihalede oluşan en yüksek değer üzerinden TOKİ'ye devredilebileceği ifade edildi.

*TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ?Hazine, belediye, vakıf ve özel idareler, satış muameleleri öncesinde arsalarını bize bildirmek durumunda. Bu arsalar ile biz ilgilenmiyorsak, satış yapılabilir. Ancak, bu araziler satıldıktan sonra, orada bir konut projesi geliştirirsek, satış gerçekleşse bile biz ihalede gerçekleşen en yüksek bedeli ödeyerek alabiliriz. Diğer taraftan kanunu gereği, biz bir yerde proje uygulayacaksak, orası toplu konut alanı ilan edilir ve Başbakan oluru ile biz orayı alırız. Orası satılamaz? diyerek ısrarını ortaya koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber