İmamlar, hafta sonu tatilinin 2 günden bir güne indirilmesine dava açacak

Haber Giriş : 07 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmamlar, Diyanet'in haftasonu tatilini 2 günden bir güne indirmesini ve bu tatili hafta içine almasını Anayasa ihlali olarak görüyor. Diyanet-Sen bu hakkın yeniden iade edilmesi için dava açmaya karar verdi.

İmamlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'yla kendilerine verilen haftasonu tatilini kullandırmayan Diyanet İşleri Başkanlığı'na dava açıyor. İmamlar, kanunen kendilerine verilmiş bir hak olan haftasonu tatilini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellemesinden dolayı kullanamıyor.

Diyanet son olarak, Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr Ali Bardakoğlu'nun imzasıyla yayınladığı bir yönergeyle zorunlu olmadıkça imamların haftasonu tatili kullanamayacağını belirtti. Bu yönergenin anayasal haklarını ellerinden aldığını düşünen imamlar, şikayetlerini bağlı oldukları sendikalara ilettiler. Memur-Sen'e bağlı olan Diyanet-Sen de üyelerinin ellerinden alınan bu hakkın yeniden iade edilmesi için dava açmaya karar verdi.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Diyanet'in yayınladığı yönergenin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyor. İmamların devlet memuru statüsünde olduğunu hatırlatan Yıldız, "Kanunen memurların haftasonu iki gün tatil yapma hakkı var.

Ama Diyanet, bu tatili 2 günden 1 güne indirdi ve zorunlu olmadıkça hafta sonunda kullandırmıyor. Bu Anayasa'ya aykırıdır ve insan haklarının ihlalidir" dedi. Tatil yapmanın bir insani gereksinim olduğunu vurgulayan Yıldız, Kur'an-ı Kerim'de de seyahat ve dinlenmenin sağlığa yararına değinen 15'e yakın ayet olduğuna dikkat çekti.

Mesai ücretlerini de istiyorlar

Diyanet-Sen Genel Başkanı Yıldız, imamların haftada iki gün tatil yapması gerekirken bir gün yaptığına işaret ederek, "İmamlar her ay diğer memurlara oranla dört gün fazla mesai yapıyorlar.

Dini günlerde de yine fazla mesai yapıyorlar. Ancak Diyanet imamların bu fazla mesaisini vermemiştir.

Biz bugüne kadar imamların yaptığı fazla masainin ödenmesini istiyoruz. Bu konuda da yakında dava açacağız" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber