SSK'yı 1 milyon YTL zarara uğratan şebekeye darbe

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değişik kişilere ait sağlık karnesi bilgileri üzerinden sahte evrak düzenleyerek, SSK'yı yaklaşık 1 milyon YTL zarara uğrattığı tespit edilen 9 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği'nden yapılan açıklamada, SSK Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile birlikte ?SSK'yı dolandırdığı? tespit edilen kişilere yönelik projeli bir çalışma başlatıldığı bildirildi.

?Yama? adi verilen operasyon kapsamında, Ankara'da faaliyet gösteren bir medikal firma aracılığıyla vatandaşların sağlık karnesi bilgilerini kullanarak düzenledikleri sahte evrak üzerinden SSK'yı zarara uğrattığı belirlenen Abdurahman A, Adnan A, Ahmet A, Cemalettin Ö, Leyla A, İlhan T, Ramazan Ş, Nevin Y, ve İhsan Z. gözaltına alındı.

Bu kişilerle çok sayıda sağlık karnesi ve nüfus cüzdanı fotokopileri, hastalar adına düzenlenmiş sahte senetler, doktor ve hastane kaşeleri ve bilgisayarlar ile SSK'da bu konuyla ilgili olarak yürütülen soruşturmaya ait dilekçe örneği ele geçirildi.

Şebekenin ele başı olduğu iddia edilen Abdurahman A.'nın, kurduğu medikal şirketinde sağlık karnesi bilgilerini kullanarak, konuyla ilgisi olmayan kişileri bazı hastanelerde tedavi olmuş gibi gösterdiği öne sürüldü. Bu kişilere ait

bilgiler üzerinden sahte evrak ve fatura düzenleyen şebekenin daha sonra SSK'dan para tahsilatı yaptığı kaydedildi.

Zanlılardan suçun işlendiği tarihlerde ödemelerden sorumlu SSK Sağlık İşleri İl Müdür Yardımcısı Cemalletin Ö. İle aynı yerde ödeme şefi olarak görev yapan Leyla A.'nın bu işlemleri onayladığı ve ödeme yapılmasını sağladığı da öne sürüldü. Bu iki görevlinin SSK'ya gönderilen ve uygunluğunu inceleyen doktorların ?olumsuz? görüşle geri çevirdiği dosyaları da işleme koyduğu iddia edildi.

SSK müfettişlerinin ilk tespitlerine göre, şebekenin lideri konumundaki Abdurahman A. ile Adnan A., İhsan Z. ve İlhan T.'nin, SSK tarafından ödeme emri verilen banka şubelerinden değişik tarihlerde toplam 1 milyon YTL para çektikleri belirtildi.

BANKADAN KREDİ

Soruşturma kapsamında, ayrıca zanlıların kimlik bilgilerini kullandıkları vatandaşlar adına düzenledikleri sahte senetleri de bankalara teminat göstererek yüklü miktarda kredi çektikleri kaydedildi.

Zanlılardan, söz konusu firmanın muhasebecisi olduğu belirlenen Ramazan Ş.'nin de şirketin bilançolarını yüksek göstererek, bankalardan çekilecek kredi miktarının artmasını sağladığı belirtildi.

?Yama? operasyonu kapsamında başlatılan soruşturmanın sürdüğü, konuyla ilgili yeni gözaltılar olabileceği belirtilerek, zanlıların yarın ya da ertesi gün adliyeye gönderilecekleri bildirildi.

Bu arada, SSK müfettişlerinin kendilerine gelen ihbarı değerlendirerek, Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri ile yürüttüğü operasyondan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ilgilileri telefonla arayarak teşekkür ettiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber