Koray Aydın için ek bilirkişi raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın Yüce Divan'da yargılandığı davada, haksız mal edinme iddiasıyla ilgili bilirkişi heyetinden ek rapor alınmasına karar verildi.

Aydın'ın, bakanlık dönemindeki bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve haksız mal edindiği iddiasıyla Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, Aydın ve avukatı ile müdahil avukatları katıldı. Yüce Divan Heyeti Başkanı Tülay Tuğcu, Cemil Nadir Özgün adlı bir inşaat mühendisinin, Koray Aydın'ın mal varlığıyla ilgili olarak mahkemeye bir ihbar dilekçesi gönderdiğini açıkladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya, geçen duruşmada, Aydın'ın mal varlığıyla ilgili bilirkişi raporuna yönelik itirazlarını bildirdiklerini ifade ederek, bunları tekrar etti. Daha sonra söz alan Koray Aydın'ın avukatı Bülent Acar, davayla ilgisi olmayan bir kişinin yargılamaya fiili tecavüzde bulunduğunu savunarak, Özgün hakkında yasal işlem yapılmasını talep etti.

Ardından Aydın'a yönelik ?haksız mal edinme? iddiası ve bilirkişi raporuyla ilgili açıklamalar yapan Acar, raporun lehlerine olduğunu ifade etti. Acar, Aydın'ın bakanlık dönemindeki mal varlığı tartışmalarının temelini Birlik Mahallesi'ndeki 6 blok inşaatın oluşturduğunu anlattı.

Mal beyanında esas alınması gereken kriterin, bildirim ile kaynak arasındaki ilişki olduğunu belirten Acar, Aydın'ın göreve başlarken bildirimde bulunduğu taşınmazların mevcut olduğunu söyledi. Acar, bildirim ile kaynak arasında matematiksel bir denklik kurulamayacağını, bildirilen mal varlığının gerçek olup olmadığının araştırılabileceğini ve itibari denkliğin asıl olduğunu savundu. Bilirkişi raporuna göre, Aydın'ın göreve başlamadan önceki ile bakanlık görevinin bitmesi arasındaki sürede 1 trilyon 790 milyar liralık kaynak açığı bulunduğunu anlatan Acar, Birlik Mahallesinde daha sonra yapımına başlanan konutların bu açığın nedeni olduğunu, bitmeyen konutun maliyetinin ya da gelirinin mal varlığında gösterilemeyeceğini söyledi.

?ÇOCUĞUMUN DÜĞÜNÜNDEKİ ALTINLARLA AÇIKLAMADIM?

Daha sonra söz alan Koray Aydın da bakanlık yaptığı dönemde mal varlığında herhangi bir artış olmadığını belirtti.

Bakanlığa başlarken sunduğu mal bildiriminde gösterdiği tüm değerlerin kaynağının bulunduğunu ifade eden Aydın, ?Mal bildiriminde bulunurken zorlama usullerle kaynak arayışına girmedim. Altın hesabı yapmadım, mal varlığımı çocuğumun düğünündeki altınlarla açıklamadım. Çıkın hesabı da yapmadım? diye konuştu. Mal varlığının gerçek ticari faaliyetlerine dayandığını ifade eden Aydın, 1999'daki mal beyanında yeni başlayan inşaatların maliyet hesabı belli olmadığı için sorun yaşandığını söyledi. Aydın, bakanlık döneminde maaşlarını da siyasi faaliyetleri için harcadığını kaydetti.

Mal varlığıyla ilgili araştırmanın matematik işi ve yapılması gerekenin belli olduğunu dile getiren Aydın, davanın seçim döneminde siyaset konusu edilmemesi için bir an önce bitirilmesini talep etti. Duruşmaya verilen kısa aranın ardından heyet başkanı Tülay Tuğcu'nun sorularını yanıtlayan Aydın, kaba inşaatın tüm inşaata oranının yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değiştiğini söyledi. Aydın, Birlik Mahallesindeki inşaatlarda 2001 yılının Nisan ayında ısı yalıtım vizesi alındıktan sonra inşaatların aynı yılın aralık ayında bitmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki soruyu da ?Aradaki süre inşaatın tamamlanması için yeterlidir. Deprem bölgesinde 4 ayda konut inşaatını tamamladım? diye yanıtladı.

Yüce Divan heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre bilirkişi raporuna itiraz edebilecek hukuki konumu bulunmadığından Cemil Nadir Özgün'ün ihbar dilekçesinin dosyadan çıkarılmasına karar verdi. Bilirkişi heyetinden, bazı gayrimenkullerin satışının nakit değil vadeli olduğunun anlaşılması ve şirketin kar payı ve gelir vergisi yönünden tekrar hesaplama yapılması için ek rapor alınmasına karar veren Yüce Divan heyeti, duruşmayı 13 Mart 2007 tarihine erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber