Cep telefonunu sattı, parasıyla Afrika'yı geziyor

Üniversiteden sonra dünyayı gezmek isteyen Rahmi Çekmen, cep telefonunu satarak Afrika kıtasına gitti. 6 ülke gezen Çekmen, "Hayallerimden ödün vermemek için yollardayım" diyo

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2017 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cep telefonunu sattı, parasıyla Afrika'yı geziyor

Gökhan Karakaş

Uludağ Üniversitesi Maliye Bölümü'nü bitirdikten sonra kısa bir süre iş hayatına atılan 23 yaşındaki Rahmi Çekmen, hayallerini ertelememek için farklı ülkeleri görmeye karar verdi. İşinden hemen ayrılan genç, dünyanın en çok merak ettiği 3 kıtasına gitmek için plan yaptı. Önce Afrika kıtasına gitmeye karar veren Çekmen, yeterli parası olmadığını ama cep telefonunun bu seyahate başlaması için yeterli olduğunu gördü. Telefonunu satan Çekmen, kredi kartındaki az miktarda parayla Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitmek üzere uçak bileti aldı. 23 Aralık'ta Johannesburg'a giden Çekmen, kimi zaman otostop yaparak kimi zaman da ucuz toplu taşıma kullanarak şimdiden 6 ülke gezdi.

TARLALARDA ÇALIŞIYOR

Sırt çantası ve kamp ekipmanlarıyla seyahat eden genç, yerel halkın sunduğu yöresel yemekleri yiyor, onlarla birlikte tarlalarda çalışıyor. Çekmen, "Daha önce 40 ülke gezdim ama son bir yılda hayallerimden çok ödün vermiştim. İçimde hep 'Afrika Afrika' diye bir kıvılcım vardı. İşten istifa ettikten sonra hiç birikmiş param yoktu. Hatta hiç param yoktu ama her gün kullandığım bir eşya vardı. 'İşte bütçem' dedim. Akıllı telefonumu sattım, kredi kartımdaki limiti çektim ve yola çıktım" dedi.

'HİÇBİR PLAN YAPMADIM'

Hiçbir planlama yapmadan yola çıktığını belirten Çekmen, "Nerede ya da nasıl kalacağımı bile düşünmedim. Tek başıma ve plansız hareket ediyorum. Daha önce gittiğim ülkelerde sıkılmıştım ama Afrika'da hiç sıkılmıyorum. Bir an olsun 'ne işim var burada' demedim. Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Zimbabve, Zambiya ve Tanzanya'nın ardından Kenya'ya otostop ile ulaştım. Sadece sınır kapılarındaki bilgisiz görevlilerle sıkıntı yaşadım. Yeşil pasaportuma rağmen vize isteyen görevliler dışında sorunum yok" dedi.

'GELMEKTE GEÇ KALMIŞIZ'

Kıtadaki kabilelerin televizyonda görülenden çok az olduğunu belirten Çekmen, "Keşke olsaydı ama geç kalmışız. 'Mzungu'(beyaz adam) kelimesi dışında hiç ırkçılık yok. Selam verdikten sonra tüm buzlar eriyor ve o kadar sıcak davranıyorlar ki beni mutlu ediyorlar. Hatta selam verdiğiniz için minnettar oluyorlar. Hep yerel yemekler ve tarlalardaki tropikal meyvelerle besleniyorum. Şimdilik güneyden kuzeye doğru çıkıyorum" diye konuştu.

'KEŞFEDİLMEYEN KÖYLERE GİDİYORUM'

Gezgin genç sınır kapısında yaşadığı bir hikayeyi anlatırken, "Kenya'ya girişte sınır görevlisi yeşil pasaporta rağmen 50 dolar para istedi. Ben de kenara çekildim ve pasaportuma baktım. Bakkal defteri gibi karışıktı. Bir sayfasına 'vize parası ödemesine gerek yoktur' yazdım. Ve bu yazıyı gören görevli beni içeri aldı. İnsanlar çok yardımsever, gasp edileceğimi anlayan otobüs şoförü beni indirmedi otobüsten. Gittiğim köylerde genelde tek Mzungu yani beyaz adam benim. Hatta Swahili dilini öğrenmeye başladım. Daha çok bilinmeyen keşfedilmeyen köylere gidiyorum" ifadelerini kullandı. Gezginin seyahatini rahmicekmen.com'dan takip ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber