Gelir dağılımı ve yoksulluğun Türkiye'nin en temel sorunları arasında

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İktisat Kongresi Sonuç Bildirgesi'nde, gelir dağılımı ve yoksulluğun Türkiye'nin en temel sorunları arasında bulunduğu kaydedildi. 4. Türkiye İktisat Kongresi'nde sonuç bildirgesi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından kamuoyuna açıklandı.

Sonuç bildirgesinde, gelir dağılımını düzeltmek amacıyla gelirin piyasa koşuşlarına göre dağılımına, ekonomik ve sosyal dengeler dikkate alınarak müdahale etmenin mümkün ve gerekli olduğu kaydedildi.

Gelir dağılımının iyileştirilmesi ve yoksullukla mücadele konusunda uygulanan kamusal araçlarla yapılan yardımların iyi takip edilmesi amacıyla kuruluşlar arasında koordinasyonun ivedilikle oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Bildiride, kısa vadede yoksulluğun alt sınırı olarak kabul edilen 'mutlak yoksulluk sınırının' altında hiçbir vatandaşın kalmamasının temel hedef olduğu, orta vadede gelir dağılımındaki düzelmeyi Portekiz'in bugün bulunduğu seviyelere kadar getirmenin amaçlandığı, uzun vadede ise yoksulluk ve gelir eşitliğinde AB ülkeleri ortalamasına ulaşılmasının kaydedildiği bildirildi. Ulusal yoksullukla mücadele stratejisinin oluşturulması gerektiği de belirtildi.

Eğitim konusunda bölgeler arası dengesizlik ve eğitimde cinsiyet ayrımının azaltılması gerektiğinin vurgulandığı bildiride, sağlık ve eğitim hizmetlerinin hem büyümeyi destekleyen, hem de gelir eşitsizliğini azaltan etkisi olması nedeniyle beşeri sermayeye ve sosyal hizmetlere yatırım yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber