'Sütçü İmam' ismini öğrenci beğenmiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi yönetimi, her yıl öğrencilerine üniversitenin zayıf olduğu noktaları soruyor. Öğrencilere göre zayıf noktalar, üniversitenin ismi ve otoyoldan uzak olması...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin adından rahatsızlık duyduklarını söyledi. Rektör Prof. Dr. Nafi Baytorun, öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıları kendilerine aktardığını belirtti.

Üniversite yönetimi her yıl stratejik planlarını yaparken, kurumlarına ve öğrencilerine üniversitenin zayıf olduğu noktaları soruyor. Üniversitenin otoyoldan uzak olması ve isminden doğan rahatsızlıklar zayıf nokta olarak gösteriliyor. Türkiye'deki 93 üniversite arasında kişi adı taşıyan 12 üniversiteden biri olan Sütçü İmam Üniversitesi'nin rektörü Baytorun, üniversitenin yasayla kurulduğunu, isminin de TBMM'den çıktığını, dolayısıyla isim değişikliği yapmanın mümkün olmadığını söylüyor. Baytorun sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bunun TBMM'den yasayla hayata geçmesi gerekiyor. Kahramanmaraşlı parlamenterlerin bu konuda Meclis'e bir teklif götürmesi lazım. Yani üniversite bundan rahatsız oluyor şeklinde bir söylemle üniversitenin ismi değişmez. Özellikle bizim yönetim olarak böyle bir girişimimiz hiç olmadı. Üniversitenin isminin değiştirilmesi için, üniversite yönetimince değil, sivil toplum örgütleri ve öğrencilerce girişimlerde bulunulabilir."

Kahramanmaraş'ta yaygın isim

Öğrencilerin özellikle mezun olduktan sonra isimle ilgili şikâyetlerini dile getirdiklerini anlatan Baytorun şöyle konuşuyor:

"Özellikle mezun arkadaşlarımız, bize gönderdikleri elektronik postalarda bu yönde sıkıntıları olduğunu ifade ediyor. Öğrenci diyor ki, 'iş bulmaya gidince muhatap olduğum işverenle ilk karşılaştığım sorudan bir tanesi 'Nedir bu Sütçü İmam?' sorusu oluyor. Sütçü İmam bizim için yöresel kahramandır. Dışarıda bunu anlatamıyoruz. İsimdeki 'imam', imam olduğundan değil. Bu Kahramanmaraş'ta kullanılan yaygın bir isimdir. Bize bir gün Afrika ülkesinden bir bilim adamı elektronik posta gönderdi. 'Üniversitenizde fıkıh derslerini ben anlatayım' diyordu. Bir yerde isminden dolayı çağrışım oluyor."

Sütçü İmam kimdir?

1878 yılında doğan Sütçü İmam, 31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu atmış ve Kahramanmaraş'ta kurtuluş hareketini başlatmıştır. Geçimini temin etmek için süt sattığından adı Sütçü İmam olarak anılmaktadır. Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakârlıklarına mükâfat olarak belediyeye odacı olarak alınmış, bu görevi yanında kaledeki topun idaresi de kendisine verilmiştir.

Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması sonucu yanmış, iki gün sonra 25 Kasım 1922'de hastanede vefat etmiştir. Sütçü İmam, Çınarlı Camii mezarlığına defnedilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber