Sigortacılık Yasa Tasarısı benimsendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM AB Uyum Komisyonu, Sigortacılık Yasa Tasarısını benimsedi.

Başkanvekili AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığında toplanan Komisyon, daha önceki haftalarda görüşmeye başladığı tasarı üzerindeki çalışmasına devam etti.

Tasarının kendilerini ilgilendiren maddelerini AB'ye uyum kapsamında görüştüklerini belirten Alaboyun, düzenlemeyle ilgili sigortacılık sektörünün bazı endişeleri olduğunu belirterek, bunların başında tahkim, prodüktörlük ve sigorta sözleşmelerinin geldiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, tasarıda yer alan ''prodüktörlük'' tanımına işaret ederek, AB üyesi ülkelerdeki uygulamanın ne olduğunu sordu.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, prodüktörlüğün mevcut yasada da yer aldığını belirterek, daha önce Birlikten izin alınırken düzenlemeyle bu yetkinin Hazineye verildiğini anlattı. Prodüktörlerin denetiminin de Hazine tarafından yapılacağını bildiren Genç, ''Kanunun çıkmasından sonra kaç prodüktörün piyasaya çıkmasını bekliyorsunuz?'' sorusuna, ''Prodüktörlerin piyasaya çıkacağına pek ihtimal vermiyoruz'' yanıtını verdi.

TOBB'yi temsilen toplantıya katılan İskender Elverdi, söz konusu düzenleme nedeniyle sigorta şirketlerinin endişe içinde olduğunu ifade ederek, bugüne kadar sektörde prodüktör bulunmadığını, tasarıda buna yer verildiğini kaydetti. Prodüktörlüğün, broker karşılığı olarak kullanıldığını belirten Elverdi, ''Prodüktör diye ne idüğü belirsiz bir zümre ortaya çıkarılacak. Müşteri kazanmak ve sigorta poliçesi satmak için tüketiciyi kandırma yoluna gidecekler. Hayat sigortacılığında yaşanan sıkıntıyı burada da yaşayabiliriz'' dedi.

Prodüktürlüğün tasarıdan çıkarılmasını isteyen Elverdi, bunun başka ülkede karşılığının olmadığını ileri sürdü.

Hazine Müsteşarlığı ve AB Genel Sekreterliği temsilcileri ise prodüktörlüğün AB üyesi ülkelerde olduğunu ifade etti. Milletvekillerinin hangi AB ülkesinde bulunduğu sorusuna yanıt veremeyen Hazine Müsteşarlığı temsilcisi Dilek Özer, prodüktürlük faaliyetinin ''farklı isim altında olabileceğini'' belirtti. Prodüktörlük ile brokerliğin aynı olmadığına işaret eden Özer, ''Broker, sigorta sözleşmesi yaptırmak isteyeni temsil ediyor. Oysa prodüktör ise sigorta ettiren veya sigorta şirketine bağlı olmayan, ikisini buluşturan bir tacirdir'' dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, konuyla ilgili çekincelerini esas komisyon olan Sanayi Komisyonuna iletilmesini isteyerek, kendilerini ilgilendirmeyen konular üzerinde tartışmayı sürdürmemelerini istedi.

Hacaloğlu'nun, açıklamalardan tatmin olmadığını söylemesine Alaboyun da katılarak, ''Çekincelerimizi yazıp esas komisyona bildireceğiz'' dedi.

-TÜRKÇE TARTIŞMASI-

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, tasarıda yer alan ''prodüktörlük'', ''broker'' ve ''reasürans'' gibi kelimelerin Türkçe olmadığını belirterek, ''Daha birkaç gün önce Mecliste Türkçe konusunda araştırma önergesini görüştük. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı neyse onu kullanalım'' dedi.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Genç'in aynı kelimelerin mevcut yasada bulunduğunu ve sigortacılıkta kullanıldığını söylemesi üzerine Erbatur, ''Lütfen aynı şeyleri söylemeyin. Mevcut yasanın bir eksiği var ki değiştiriyoruz. Değiştirirken de Türkçe karşılıklarını kullanmaya özen gösterelim'' karşılığını verdi.

Tartışmaların ardından tasarı benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber