Her sektörü temsil eden tek bir kurum kurulacak

Deri, makine, meyve, makarna gibi sektörleri temsil eden 15 sektörel tanıtım grubu geçen hafta kapatıldı. Yeni dönemde her sektörü temsil eden tek bir kurum kurulmasına karar verildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mart 2017 07:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Her sektörü temsil eden tek bir kurum kurulacak

HANİFE BAŞ

Türkiye'de 12 yıldır aktif olan sektörel tanıtım grupları kapanıyor. İki hafta önce Meclis'te kabul edilen yasayla sona erdirilen grupların yerine tek bir grubun bütün sektörler için tanıtım faaliyeti yapmasının planlandığı öğrenildi.

Sektörel tanıtım gruplarına geçen hafta gönderilen tebliğde faaliyetlerinin sona erdiği bildirildi. Bu kısa tebliğde ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) himayesinde her sektörü kapsayan Türkiye Tanıtım Grubu'nun kurulacağı bilgisi de yer aldı.

Türkiye'de 12 yılda farklı sektörler için yurtdışında tanıtım ve fuarlara katılmak amacıyla Deri Tanıtım Grubu, Makine Tanıtım Grubu gibi 15 sektöre yönelik tanıtım grupları oluşturulmuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi bakanlığı'nın son serbest bölgeler kanunu içinde bir maddeyle tanıtım gruplarının kurulmasının kaldırılması ve kurulmuş olanların da kapatılmasıyla ilgili bir tasarrufta bulunduğunu belirterek, "Burada kurum olarak bizim bir talebimiz yok. Bakanlığın tasarrufu. Yeni dönemde tek bir tanıtım grubu olacak. Bakanlığın yeni çıkardığı kanunda onbinde 3'e kadar yine ihracatçılardan kesinti yapılacak. Kanun çıktı ama bu uygulamanın esaslarıyla igili düzenleme yapma yetkisi yine bakanlıkta. Esaslar daha net değil" dedi.

Gelirleri de kesildi

Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran ise, tanıtım gruplarının geçen hafta itibariyle faaliyetlerinin sona erdiğini dile getirerek, "Geçen hafta itibariyle gelirlerimiz de kesildi. Ama bazı grupların anlaşmaları devam ettiği için bir süre devam edebilecekler. Ama yıl sonuna kadar hepsi bitmiş olur" diye konuştu.

Bu karar alınırken kendilerine danışılmadığını dile getiren Dalgakıran, "Böyle gerek görüldü. Biz kendi açımızdan başarılı bir tanıtım grubuyduk. Bunu bizim söylememiz bir şey ifade etmez. Alt dernek ve kurumlar da faaliyetlerden memnundu. Her tanıtım grubundan aynı memnuniyet var mı bilmiyoruz. Yeni oluşturulacak sektörel tek yapı öne çıkacak. Belki daha iyi olur bilemeyiz" yorumunu yaptı.

'Çok üzgünüz'

Deri Tanıtım Grubu Başkanı Erdal Matraş da, geçen hafta itibariyle kendilerine gelen tebliğle tanıtım gruplarının kapatıldığının duyurulduğunu aktararak, şunları söyledi:

"12 yıldır çok aktif çalışan bir gruptuk. Hatta en aktif, bütçe oranlamalarında en etkili, etki fayda analizinde en verimli gruptuk.

Çok üzgünüz tabii ki. Özellikle deri sektörü olarak tanıtım grubundan çok memnunduk. Bakanlık var olan sözleşmeler ve anlaşmaların devam ettirilmesine izin veriyor. Devam eden birkaç işimizi bitirdikten sonra tamamen bitireceğiz."

Yapılacak bir şey yok, tek çatı altında toplandı

Tanıtım gruplarının TİM himayesinde Türkiye Tanıtım Grubu adı altında tek çatı altında toplanacağının belirtildiğini anlatan Erdal Matraş, "Yeni karara saygı duymaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Geçen hafta 'Türkiye Tanıtım Grubu adı altında aktiviteler yürütülecektir' diye kısa bir not geldi. Yeni yapılanmada tek isteğimiz sektörümüze odaklanmış bir tanıtım yapılması. Biz çok fokuslanmış bir şekilde sektörü tanıtıyorduk. Tabii ki tanıtım tek merkezden yürütülsün ama mevcut sektörlere bizim odaklandığımız kadar etkili odaklanabilmesini bekliyoruz" dedi.

15 sektörel grup vardı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde yer alan sektörel tanıtım grupları şöyleydi:

- Kanatlı Tanıtım Grubu

- Deri Tanıtım Grubu

- Makine Tanıtım Grubu

- Kuru Meyve Tanıtım Grubu

- Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu

- Seramik Tanıtım Grubu

- Süs Bitkileri Tanıtım Grubu

- Un ve Unlu Mamüller Tanıtım Grubu

- Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi

- Su Ürünleri Tanıtım Grubu

- Narenciye Tanıtım Grubu

- Fındık Tanıtım Grubu

- Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu

- Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu

- Kozmetik Tanıtım Grubu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber