'Vatanseverlik' yarışındaki örgütler emekli asker dolu Al sana 'sivil' toplum!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Şubat 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Kuvayi Milliye' adlı dört dernek var. Artık 'Milli Mücadele' bir derneğin, 'Ulusal Birlik' bir platformun, 'Müdafa-i Hukuk' da iki partinin adı. Ve diğerleri: 'Vatansever Güçbirliği', 'Türkiyem', 'Yurtsever...' Her parti, dernek ya da platformun arkasından tanıdık isimler ve bir dönemin ünlü paşaları çıkıyor: Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz'in yanında görülüyor. Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Yörük köylerinde propaganda yapan Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Platformu'nun eski 'onursal' başkanlığını yapıyor. Diğer bir Kuvvai Milliye Derneği'nin basın sözcülüğünü emekli Kurmay Albay Aziz Ergen üstlenmiş. Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, başkanı olduğu dernekte silah ve Kuran üzerine yemin ediyor. Milliyetçi sendikacı Mustafa Özbek'in 'Türkiyem Topluluğu'nun kurucuları arasında emekli Tuğgeneral Alaettin Parmaksız, danışma kurulundaysa emekli Orgeneral Hurşit Tolon yer alıyor. Kuvvacıların çetelesi şöyle:

Türksolu:

İşçi Partisi'ne (İP) bağlı Öncü Gençlik'in İstanbul İl Başkanı olan Gökçe Fırat Çulhaoğlu ve arkadaşları Milli İstihbarat Teşkilatı'yla (MİT) ilişkisi olduğu gerekçesiyle İP'ten atıldı. Ekip önce CHP'ye, daha sonra da eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in başkanlığını yaptığı Atatürkçü Düşünce Derneği'ne (ADD) geçti. Ardından Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu'nu (ADKF) kurdu, haftalık Türksolu ve aylık İleri dergilerini çıkardı. Üniversitelerde hızla örgütlenen Türksolu, 2003 yılından sonra sosyalist ve Kürt öğrencilerle çatıştı. Türksolu, 2003 yılında Cumhuriyet'in 80. yıl kutlamaları sırasında yapılan bir yürüyüşte açtığı 'Ordu Göreve' pankartıyla belirdi, 'Kürt Sorunu Yok Kürt İstilası Var', 'Türk Oğlu Türk Kızı Türklüğünü Koru' diye manşet attı. Türksolu; 2005 yılından sonra Büyük Hukukçular Birliği (BHB) ve diğer sivil örgütlerin başlattığı aydınlara yönelik protesto eylemlerinde yerini aldı. Böylece BHB Başkanı Kemal Kerinçsiz, Türksolu grubunun konferanslarına katılmaya başladı. Türksolu ile Kerinçsiz yakınlaşması öyle ilerledi ki, 'Yılın Faşisti' ve 'Yılın Gandi'si anketi yapıldı. Kerinçsiz, Gandi seçildi.

Milli Mücadele Derneği:

Türksolu Dergisi'ni çıkaran ekip, 2007 başında Milli Mücadele Derneği'ni (MMD) kurdu. Derneğin ilk eylemi, Hrant Dink'in cenaze yürüyüşüne karşı Galatasaray Lisesi'nden Taksim'e, 'Hepimiz Mustafa Kemaliz, hepimiz Türküz' pankartıyla yürümek oldu. Derneğin açıklamasında, "Dink, Türk düşmanıydı. Öldürülmesine hiç üzülmedik" denildi.

Büyük Hukukçular Birliği Derneği :

BHB olarak bilinen grup, Bilgi Üniversitesi'nde (BÜ) yapılacak ilk Ermeni Konferansı'nı, İdare Mahkemesi'ne başvurarak iptal ettirince gündeme geldi. Sonrası küfürlü, tekmeli, tokatlı, tükürüklü duruşmalar oldu. Başkan Kemal Kerinçsiz, MHP üyesiydi. Yanında, eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı avukat Levent Temiz vardı. Temiz, 30 Ağustos 2003'te Öncü Gençlik Başkanı Mehmet Perinçek'le ortak bir açıklama yaparak, el ele verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin de (ADD) aralarına katıldığı üç grup 'Gençlik Cephesi' dergisini çıkardı. Bu birliktelik sonrasında Temiz görevinden alındı. BHB'nin mahkeme içinde sürdürdüğü 'cüppeli mücadele', duruşma koridorlarında ve adliye binası dışında sürüyordu. BHB, daha sonra ayrıştı.

Ulusal Hukukçular Birliği Derneği :

BHB'de Kerinçsiz'in çok öne çıkması, derneği böldü. Levent Temiz, 2006 yılında BHB'den ayrılarak Ulusal Hukukçular Birliği Derneği'ni (UHB) kurdu.

Milli Güç Platformu:

Her mahkeme önünde hep Milli Güç Platformu (MGP) vardı. 'Gaspıralı Çalışma Grubu' (GÇG), 'Sivil Toplum Kuruluşları Birliği' (STKB), 'Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği' (TDİHD) ve 'Türk Ayasofya Derneği' gibi yan örgütler sokağa taşmıştı. Kemal Kerinçsiz'in yanı sıra Ramazan Bakkal, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Ramazan Kırkık, Recep Akkuş, Aynur Atabozkurt ve Muammer Karabulut, öne çıkan isimlerdi. Bakkal, bazen Milli Güç Platformu'nun (MGP), bazen STKB'nin sözcüsüydü. MGP'nin 'mücadelesi', Mersinli bir sağlık çalışanı olan Bekir Öztürk'ün web sitesinden duyuruluyordu. MGP'nin de yer aldığı eylemlerde ilginç isimler de vardı: Danıştay saldırısı sonrası gözaltına alınan eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük gibi. Tekin'in, saldırı sonrası evinde, 'Türksolu' dergisinin nüshaları bulundu. Ülkücü mafya Sedat Peker'in kurduğu Türkçü internet sitesinin açılış gecesine katılan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ise 16 Mayıs'ta Hrant Dink ve Aydın Engin'in yargılandığı davaya müdahil olmak istedi. MGP, BHB'deki ayrışma sonrası, diğer kuruluşlar gibi ortadan kayboldu.

Büyük Güçbirliği Derneği:

MGP'deki ayrışmadan sonra Kemal Kerinçsiz Büyük Güçbirliği Derneği'ni (BGD) kurdu.

Kuvvai Milliye Derneği:

Mersinli bir sağlık çalışanı olan Bekir Öztürk, Milli Güç Platformu'nun sözcülüğünü yaptığı web sitesinde Kuvvai Milliye Derneği'ni (KMD) kurdu. Mersin'de bulunan Öztürk'ün KMD'sinin genel merkezi, Ankara'da. Derneğin basın sözcülüğünü emekli Kurmay Albay Aziz Ergen yapıyor. Ergen, 2000-2001 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı'yken 'Beyaz Enerji Operasyonu'nu başlattı. Dernek üyeleri arasında emekli Astsubay Oktay Yıldırım da var.

Vatansever Güçbirliği Hareketi Derneği:

Danıştay saldırısından sonra Vatansever Güçbirliği Hareketi Derneği (VGHD) adını duyurdu. Muzaffer Tekin de bu birliğe yakındı. Birlik başkanı Taner Ünal, MHP kökenli. VKGD Hareketi Derneği'nin bir dönem onursal başkanlığını emekli Korgeneral Hasan Kundakçı yapıyordu. VKGD, 15 Nisan 2006'da Mersin'de 'bayrak yürüyüşü' yaptı.

Kuvayi Milliye Derneği:

Derneği, VKGB'den ayrılan emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ kurdu. Karadağ, 2003 yılında ordudan emekli edilince VKGD'ye katılmış, sonra da ayrılmıştı. Silah üzerine yemin ederken çekilmiş görüntüleri ve ırkçı cümleler içeren yemin metni basına yansıdı. Başkan Yardımcısı Ali Özoğlu'na göre dernek, motorlu, coplu ve telsizli örgüt kurmayı düşünüyordu. Özoğlu, dernekten ayrıldı. Bu arada, Karadağ'ın derneği ve Bekir Öztürk'ün KMD'sinin yanı sıra Denizli'deki Kuvayi Milliye Derneği ve İstanbul'daki mühendis Hakkı Sevim'in kurduğu Yeniden Kuvayi Milliye Derneği de aynı adla çalışma yürütüyor.

Türkiyem Topluluğu:

Türk-Metal-İş'in 32 yıllık genel başkanı Mustafa Özbek'in geçen yıl kurduğu Türkiyem Topluluğu'nun (TT) 24-36 Kasım 2006'da yaptığı 1. Büyük Kurultayı'nda 'milli bir siyasi yapı oluşturulması' kararlaştırıldı. Kemal Kerinçsiz ve Ramazan Bakkal, topluluğun İstanbul Kurucular Kurulu listesindeydi. Bu iki isim, daha sonra çekildi. TT'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeleri arasında emekli Tuğgeneral Alaettin Parmaksız var. 1990-1992 yıllarında Hakkâri Dağ Komando Tugayı'nda bulunan Parmaksız, 'Burası Hakkâri/Ankara'dan Göründüğü Gibi Değil' adlı bir kitap yazmıştı. TT'nin 167 kişilik Danışma Kurulu'nda 1. Ordu Komutanı olarak görev yapan emekli Orgeneral Hurşit Tolon da yer alıyor.

Ulusal Birlik Hareketi Platformu:

İnsan Hakları Derneği'nin eski Genel Başkanı Akın Birdal'a 1998 yılında silahlı saldırıda bulunulması eylemini organize eden Semih Tufan Günaltay, 4.5 yıl cezaevinde yattıktan sonra 2005 yılında Ulusal Birlik Partisi'ni (UBP) kurdu. Günaltay, Muzaffer Tekin'le Türksolu'nun düzenlediği bir etkinlikte tanıştı. Kitaplarını da Türksolu tanıyordu. Günaltay, Yargıtay kararıyla başkanlıktan ayrılınca UBP de kapandı. Günaltay, uzun bir sessizlikten sonra 11 Şubat'ta Ulusal Birlik Hareketi Platformu'nu (UBHP) kurduğunu açıkladı. Kağızman Gençlik Derneği'nin başkanlığını da yürüten Günaltay'ın oluşumunda 38 kuruluş var. UBHP'nin Ankara'daki temsilciliğini ise Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur yürütüyor. UBH'ya destek veren kuruluşlar arasında Temiz'in UHB'si ve avukat Erkut Şahin'in İlerici Aydınlar Derneği (İAD) de yer alıyor.

İlerici Aydınlar Derneği:

Semih Tufan Günaltay'ın Akın Birdal suikasti sonrası avukatlığını üstlenen Erkut Şahin, İlerici Aydınlar Derneği'ni (İAD) kurdu.

Yurtsever Hareket:

Ressam Bedri Baykam'ın başını çektiği hareket, Orhan Pamuk duruşması ve iptal edilen Ermeni konferansı sonrası Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem yaptı. Baykam, bir dönem İşçi Partisi ile hareket etti, İşçi Partisi ile yolunu ayırıp Türksolu'nda yazdı.

Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi:

Yekta Güngör Özden, Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi'ni (CDP) 2002'de kurdu. Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümgeneral Osman Özbek'ti. Özden, partiden ayrılarak Türksolu'nda yazmaya başladı. Özden'den sonra partinin adı Milli Egemenlik Partisi (MEP) oldu. MEP'in Ankara İl Örgütü, Çağdaş Türkiye Partisi'ne (ÇTP) katıldı.

Çağdaş Türkiye Partisi:

Emekli Albay Metin Bozkurt 3 Aralık 2006'da kurdu. Ankara ve İstanbul'da örgütlü.

Müdafai Hukuk Hareketi Partisi:

Yeniden Müdafai Hukuk Hareketi Derneği'nin (YMHHD) kurduğu parti (MHHP), 'Paşaların partisi' diye anıldı. İddiaya göre, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, MHHP'nin başına geçecekti. Emekli Orgeneral Edip Başer ve eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın da partiyi desteklediği belirtiliyordu. Böyle olmadı. YMHHD'nin Genel Başkan Yardımcısı avukat Kadir Kartal, geçen yıl kurulan partinin başına geçti.

Türkiye Müdafa-i Hukuk Partisi:

Emekli 3. Ordu Komutanı ve Orgeneral Necati Özgen ile eski Van Valisi Mahmut Yılbaş'ın kurduğu Müdafa-i Hukuk Vakfı (MHV), 2006'da Türkiye Müdafa-i Hukuk Partisi'ni (TMHP) kurdu. Yılbaş TMHP'nin başına geçerken, Özgen de MHV başkanlığını yapıyordu. Özgen sağlık sorunlarını gerekçe göstererek başkanlıktan ayrıldı. İki örgütün başkanlığını da Yılbaş yapıyor.

Ulusal Bağımsızlık Hareketi Derneği:

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kuruldu. Ulusal Bağımsızlık Hareketi Derneği (UBHD) başkanlığını Klas TV'nin sahibi Cengizhan Demirkaya yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber