Gönüllü meteorolojistten al haberi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü, istasyonlarının bulunmadığı noktalardaki olağanüstü doğa olaylarını 'gönüllü meteorolojist'lerden öğreniyor. Her ay gönüllülerin yolladığı yüzlerce ihbar tek tek incelenerek arşivleniyor.

DMİ yetkilileri, 20 Aralık 2006 tarihinde Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında yaklaşık yarım saat boyunca etkili olan hortumu ve 28 Aralık 2006 tarihinde Kahramanmaraş'ı etkileyen fırtınanın kendilerine ilk kez gönüllüler tarafından ihbar edildiğini açıkladı. Kahramanmaraş'taki fırtınanın hızı saatte 140 kilometreye ulaşmıştı.

'Gönüllü meteorolojist' uygulaması 2006 yılının şubat ayında başlamıştı. DMİ'ye o günden bu yana amatör ruhlu gözlemcilerden fırtına, dolu, şiddetli yağış, yıldırım, hortum, sis ve heyelan gibi olaylarla ilgili yüzlerce ihbar geldi. Titizlikle izlenen ihbarlar arşivlendi ve aylık Zirai Meteoroloji Bülteni'nde yayımlandı. Yetkililer dünyada yılda 50 - 100 milyar dolara mal olan olağanüstü meteorolojik olayların analizi için, ayrıntılı meteoroloji arşivinin tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Gönüllü meteorolojist uygulamasına katkıda bulunmak isteyenlerden 'www.meteor.gov.tr' internet adresine girip, 'Gönüllü Meteorolojist İletişim Formu' doldurması isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber