İnşaat mühendisleri Mortgage'a karşı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) milletvekillerine çağrıda bulunarak 'Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın onaylanmamasını istedi.

Her isteyenin ev sahibi olacağı gibi bir yanılsama yaratıldığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası'nın açıklamasında, "Konut fiyatlarının ucuzlayacağı, faiz oranlarının aşağıya ineceği yönündeki beklenti büyük hayal kırıklığına yol açacaktır. Yasanın, sadece banka faizini karşılayabilecek olanlara kolay kredi sağlamak dışında bir sonucu yoktur" denildi.

Bu yasanın, halkın konut talebini karşılamayacağı ve sadece arzı artıracağı savunularak, finans kuruluşlarının getiri ve gelir uyumuna göre düzenlendiği ifade edildi. Risk yönetimini finans kuruluşları lehine, faiz ve dövize endeksli olarak belirlendiğinin belirtildiği açıklamada, teminat havuzu güvencesinin de finans kuruluşları lehine düzenlendiği kaydedildi.

Açıklamada, tüketicinin havuzdan hiçbir çıkarı olmadığı iddia edilerek, sermaye piyasası ve aracılar için güvence sağlayan yasanın, tüketiciyi korumadığı belirtildi. Yasa tasarısının, depreme karşı güvenli yapı sorununu çözmekten uzak olduğu da belirtilerek, fon maliyetlerini azaltarak sermaye piyasasına önemli likidite sağlayacağı belirtildi.

Rehinli (ipotekli) sistem veya finansal kiralama sistemi şeklinde Meclis'e e sunulan ve 36 maddeden oluşan yasanın 14. maddesinin finansla ilgili olduğu da hatırlatılarak, bu maddenin borç ve faiz yükü altına girenlerin yükümlülükleri ve paranın nasıl tahsil edilebileceğini düzenlediği kaydedildi. Tasarıda sigorta kuruluşları güçlendirilerek, finans kuruluşlarının güvencesinin sağlandığı, ancak mesleki açıdan sorumluluk taşıyan mühendis ve mimarlara hiçbir güvence getirilmediği de vurgulandı.

Açıklamada, bağımsız denetim sorumluluğunun, kamusal sorumluluğu bulunan TMMOB ve bağlı odalara değil, finans kuruluşlarının atadığı sorumlulara verildiği belirtilerek, "Halkın konut edinmesi için en minimal maliyetli sistem olan kooperatifçiliği ortadan kaldırmaktadır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber