ALES Nedir, Ne Değildir?

2007 İlkbahar dönemi ALES sınavı kılavuzu ÖSYM tarafından bugün yayımlandı. Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında yapılan kanuni düzenleme sonrasında, öğretim üyeleri dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak açıktan ve naklen atamalarda da merkezi sınav şartı getirilmiş, bu zorunluluk üzerine LES sınavı ALES'e dönüştürülmüştür... ALES'e başvuruların 5 Mart 2007 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Bu sınava dair bilgiler için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ALES nedir?

ÖSYM tarafından 6 Şubat tarihinde yapılan açıklamayı görmek için tıklayınız.

ALES nerelerde kullanılacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES):

? Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, (Detay için tıklayınız.)

? ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

? yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

1- AKADEMİK KADROLARA ATANMADA BU SINAV KULLANILIR

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, 657 Devlet Memurları Kanununun 48. maddesindeki şartları taşımaları, yükseköğretim mevzuatı ve Yükseköğretim Kurulu kararları açısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla, usul ve esasları Devlet üniversiteleri ve yüksek teknoloji enstitüleri senatoları, vakıf yükseköğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, bu sınavdan muaf tutulmak suretiyle yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına başvurabilirler.
Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazananların araştırma görevlisi kadrosuna atanmalarında, bu sınav ile yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına katılma şartı aranmaz.

2- YÜKSEK LİSANSA BAŞVURABİLMEK İÇİN BU SINAV SONUÇLARI KULLANILIR

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde Sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

3- ÜNİVERSİTELER YURTDIŞINA YÜKSEK LİSANS ÖĞRENİMİ GÖRMESİ İÇİN ÖĞRENCİ GÖNDERİRKEN BU SINAV SONUÇLARI KULLANILIR

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

4- BAZI KAMU KURUMLARI YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİYE BURS VERİRKEN BU SINAV SONUCUNU KULLANMAKTADIR

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
1.9 Yurt içindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.

Sınav yılda iki kez yapılıyor

Sınav, yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılacaktır.

Sınava kimler başvurabiliyor?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Sınav sonuçları ne zamana kadar geçerli?

22 Nisan 2007 tarihinde yapılacak sınavın sonuçları, 2009 Haziran ayının sonuna kadar geçerli olacaktır.

Sınav kılavuzunu görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber