Adli infaz büro amirliği ile kırtasiyecilik ve bürokrasi azalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu'nun Ünye İlçe Adliyesi'nde kurulan ve Türkiye'de sınırlı sayıda adliyede bulunan Adli İnfaz Büro Amirliği ile kırtasiyecilik ve bürokrasiden kurtulmuş bir yapıya kavuşulduğu bildirildi.

Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Adli İnfaz Büro Amirliği kurulduğu günden itibaren evrak sirkülasyonuna bakıldığında, 3'te 1 oranında evrakların azaldığının ve bunun yanı sıra işlerin dönüşümünde de artış görüldüğü söyledi. İlçede, geçtiğimiz yıl aralık ayında gerekli çalışmaları tamamlanarak fiilen adliye bünyesinde hayata geçirilen Adli İnfaz Büro Amirliği'nin resmi açılışı Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl'ün katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta, büronun çalışma sistemi hakkında bilgi veren Cumhuriyet Başsavcısı Yılmaz, ?Adli kolluk birimi olarak, içinin doldurulduğu bir müessese olarak belki Türkiye'deki sayılı yerlerden biri haline getirildi. Buradaki görevli arkadaşlarımız adli kolluk vazifesini görmekteler. Bir önceki yıllara nazaran adli evrakların işleyişine nasıl bir kolaylık sağladı? Görevli arkadaşlarımız artık fiilen Cumhuriyet Savcılarının emirlerinde çalışmaktalar. Yakalama, adli evrakların takibinde artık kırtasiyecilikten kurtarılmış, bürokrasiden kurtarılmış bir yapıya kavuşuyor. Fiilen burada bir evrakı alan adli kolluktaki görevli arkadaşlarımız, en geç ertesi gün evrakın infazını yapmış oluyor? dedi.

Daha önceki işleyişe göre 15-20 günlük zaman kazanmış olduklarını, adliyenin evrakların daha kısa sürede neticelendirdiğini, evrakın infazını zaman olarak öne çekmiş olduklarını ifade eden Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, konuşmasında şöyle devam etti:

?Şu ana kadar geçen süreç içerisinde evrakların daha önceki zamanlara nazaran sirkülasyonuna baktığımızda evrakların 3'te bir oranında azaldığını görüyoruz. İşlerin dönüşümünde de bir artış var. Verimli bir süreç yaşıyoruz. Şu kişiyi getirilmesini istiyoruz dendiğinde, anında motorize ekibimiz gidiyor, o kişiyi bir iki saate içerisinde bulup evrakın infazını gerçekleşmiş oluyor.Önceki sistemde; yazıyoruz, şu kişinin su saatte hazır edilmesi. Kendi sirkülasyonu içerisinde bir işleme tabi tutulduktan sonra o kişinin aranıp bulunması belki 15-20 gün, bir aya yaklaşan zaman alıyor. Burada bir iki gün süreçte gereğini yapmış oluyor arkadaşlar. Böyle bir rahatlama sağlandı. Yasamızda, CMK da vardı fakat içinin doldurulmuş halini biz burada fiilen yaşıyoruz. Diğer bölgelerimize, ilçelerimize diğer adliyelerimizde de örnek teşkil etmesini umarız. Sayılarının artmasını diliyoruz.?

Açılışa Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl'ün yanı sıra; Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, Ordu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Ofluoğlu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Yılmaz, Ordu İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız, Ünye Kaymakamı Osman Günaydın, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Ordu İl Emniyet Müdürü Sezai Boran, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, Ünye Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ramazan Yılmaz, Ünye Adliyesi'nde görevli savcı ve hakimler, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mehmet Coruk, Ünye İlçe Emniyet Müdürü Halit Aysan katıldı.

Rakamsal olarak elde edilen veriler değerlendirildiğinde; fiilen işlerlik kazandırıldığı 18 aralık 2006 tarihinden bugüne kadar büroya gelen toplam bin 218 evraktan 806'sının gereğinin yapıldığı, 412'sinin ise takip edildiği, diğer taraftan 2005 yılı aralık ayının 18'nden itibaren 19 ocak 2006 tarihine kadar gelen bin 75 evrakın 603'ünin gereğinin yapıldığı 472'sininde takipte olduğu öğrenildi. Rakamsal veriler ele alındığında, Adli İnfaz Büro Amirliği'nde içinin doldurulmuş halinin fiilen yaşanmaya başlanmadan önceki belirtilen zaman aralığında gereği yapılan evrakların gelen evraklara oranı yüzde 56 iken, bu rakam büronun fiilen tam anlamı ile yürürlüğe girmesi ile yüzde onluk bir atışla yüzde 66 seviyesine çıktığı görüldü. Bir Komiser Yardımcısı ile altı polis memuru olmak üzere 7 personelden oluşan Adli İnfaz Büro Amirliği'nin yeni kurulmuş olması göz önüne alındığında çalışma sisteminin, giderek daha verimli hale geleceği bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber