Kamu işbirliği yapacak internet bankacılığına yasal düzenleme geliyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet bankacılığı üzerinden yapılan kamu tahsilatlarının hukuki açıdan güvenliğinin tartışılması için kamu ile bankacılık sektörü bir araya geliyor. Bankacılık sektörünün sorumluluk almasını isteyen kamu yetkilileri, internet bankacılığı için yasal düzenleme gerektiğini söyledi.

İnternet bankacılığı üzerinden yapılan kamu işlemlerinin hukuki açıdan güvenliği için tartışma başlıyor. E-Devlet Projesi'nin en üst düzeyde sorumluluğunu üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin başkanlığında banka genel müdürlerinin de katılacağı toplantı yapılacak. Türksat AŞ tarafından organize edilecek toplantıda, kamu hizmetlerinden yararlanmak için internet üzerinden yapılan ödemelerin hukuki sorumluluğu ve güvenliği konuları ele alınacak.

Kamu kurumlarının vatandaşa on-line olarak hizmet sunabilmeleri için özellikle ödemeler konusunda bankacılık sisteminin e-devlet projesi kapsamında kamu ile işbirliği yapması gerekiyor. E-pasaport gibi internetten on-line başvuru yapıldıktan sonra, pasaport harç ödemelerinin de bu yolla

yapılmasına imkân sağlanması isteniyor. Toplantıda, buna imkân tanınmadan önce bu işlemlerin güvenilirliği tartışılacak. Toplantıya özel ve kamu bankalarının genel müdürleri davet edilerek internet üzerinden sunulan kamu hizmetlerinin ödemeler kısmıyla ilgili olarak bankaların hukuki sorumluluk alıp almayacağı konusunda bilgi edinilecek. Toplantıda vatandaşın bireysel bankacılık işlemlerini internet üzerinden yürütmeleri durumundaki güvenlik konuları ise ele alınmayacak. Toplantı gündemi, kamu hizmetlerinin internet üzerinden verilmesine bankacılık sektörünün nasıl entegre edileceğinden oluşacak.

Bankalar sorumluluk almalı

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, vatandaşın kendi hesabından internet üzerinden yaptığı kamu işlemi için para havale etmesi durumunda bir sorun çıkarsa örneğin paranın aktarıldığı hesapta gönderilmemiş olarak gözükürse; bu sorumluluğun bankalarca üstlenilmesi gerektiğini belirtti. Yetkililer, internet bankacılığı ile ilgili olarak yasa çıkarılması gerektiğini vurgulayarak yasa çıkıncaya kadar izlenecek stratejinin tartışılacağını dile getirdi. E-devletin vatandaşın elektronik ortamda devletle ilişkilerinin en az problem ve bürokrasiyle yapılmasının amaçlandığını ifade eden yetkililer, bazı yasalarda değişiklik gerektiğine de dikkat çekerek "Bazı kamu hizmetlerinde şahsen başvuru şart. Bu gibi maddelerin yeniden ele alınması gerekecek" dedi.

Bankacılık sektörü temsilcileri, internet bankacılığının 10 yıldır Türkiye'de olmasına rağmen güvenlikle ilgili tartışmaların bugün yapılıyor olmasını eleştirerek internet bankacılığı işlemlerinin hukuki dayanağının zaten bulunduğunu belirtti. Uzun süredir bazı kamu tahsilatlarının internet bankacılığı kullanılarak yapıldığını söyleyen sektör temsilcileri, bir sorun yaşanmadığını dile getirdi. Başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) olmak üzere hiçbir bankanın güvenlik ve hukuki geçerlilik konularında kayıtsız kalamayacağını vurgulayan temsilciler, her bankanın kendi güvenlik sisteminin de bulunduğuna dikkat çekti.

Kamu hizmetlerinin on-line olarak verilebilmesi için gerekli projelere Türk Telekom (TT) özelleştirmesi öncesinde kaynak ayrıldı. Türksat AŞ'nin TT bünyesinden ayrılması sırasında, TT kasasından e-devlet projesi için yaklaşık 11-13 milyon YTL'lik kaynak ayrıldı. Projelerin hayata geçirilmesi sırasında bu paranın kullanıldığı ifade edildi.

Öte yandan Devlet Planlama Teşkilatı, Telekomünikasyon Kurulu, TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Adalet ve Maliye bakanlıkları önceki gün bir toplantı düzenleyerek kamu hizmetlerinde elektronik imza (e-imza) kullanımını tartıştı. Toplantıda kamu hizmetlerinde e-imza kullanımının zorunlu tutulmasının mümkün olmadığı ancak yaygınlaştırılması konusunda çözüm yolları arandığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber