Hastanelere döner sermaye kurulmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Komisyon, aynı konuyla ilgili olarak AK Parti'nin verdiği 2 teklif ile ANAVATAN'ın verdiği bir teklifi birleştirerek görüştü. Hükümet adına komisyona katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, görüşmelere geçmeden önce muhalefet sıralarına oturarak, CHP ve ANAVATAN'lı komisyon üyeleriyle sohbet etti.

Alt komisyon metni üzerinden ele alınan teklifle ilgili söz alan ANAVATAN Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, belediye hastanelerinde çalışan doktor, ebe ve hemşirelerin, diğer hastanelerde çalışan meslektaşlarına göre 2. sınıf sağlık görevlisi olarak görülmemesi için bu teklifin getirildiğini söyledi. Sağlık kurumlarının tek çatı altında toplandığını anımsatan Kurtulmuşoğlu, belediye hastanelerinin de Sağlık Bakanlığına devredilmesini istedi. Alt komisyonda görev alan AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey de teklifin yasalaşmasıyla belediye hastanelerinin kendi ayakları üzerinde durabileceğini kaydetti.

-YÖK ELEŞTİRİLDİ-

AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, Türkiye'nin bir çok AB ülkesinden daha az doktora sahip olmasına rağmen, tabipler odasının ''hekim sayısı yeterlidir'' demesini anlayamadığını bildirdi. Uzunkaya, tabip odasının düşüncelerini ''ideolojik bir refleks'' olarak nitelendirdi. Hekim yetiştiren üniversitelerin bağlı olduğu YÖK'ü eleştiren Uzunkaya, ''Toplum ve ruh dünyasıyla, milletin değerleriyle bütünleşemeyen YÖK, bugünkü yüksek öğretim sistemini ortaya koyuyor'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, sağlık hizmetlerinin SSK'nın elinden alınıp Sağlık Bakanlığına devredildiği bir dönemde, bu teklifle belediyelere hem hastane hem de döner sermaye kurma yetkisi verilmesinin çeliştiğini savundu. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise AK Parti'li Uzunkaya'nın YÖK'e yönelik eleştirileri üzerine, ''YÖK'e para ve kadro vermezseniz, YÖK'ten hizmet beklemeyemezsiniz'' dedi.

-''ÖNCE MİLLETİN DİŞİNİ ÇEKECEKLER''-

CHP'li Kılıçdaroğlu, YÖK'ün karşı çıkmasına rağmen, tıp fakültesi olmayan yerlerde dişçilik fakültesi açıldığını öne sürdü. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek'in, ''Önce milletin dişini çekecekler'' demesi üzerine, AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, ''Çürük dişleri tamir etmek için'' karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, şehrin ortasında, park sorunu olan bir yerdeki hastaneyle vatandaşa sağlık hizmeti vermeye çalışmasını eleştirerek, ''Niçin yeni bir hastane yapmıyor? Arkadaşlardan rica ediyorum; Melih Gökçek'i arasınlar, o hastanede neler oluyor öğrensinler'' diye konuştu.

-TEKLİF NE GETİRİYOR?-

Büyükşehir Belediyesi Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifine göre, büyükşehir belediyelerine bağlı hastanelerde döner sermaye işletmesi kurulabilecek. Bu işletmeler için konulacak ilk sermaye tutarı bütçelerde gösterilecek, bu tutar belediye meclisi kararınca artırılabilecek. Döner sermayeler, işletmelerin karları, bağış ve yardımlar ile büyükşehir belediyelerinin bütçelerinden aktarılacak tutarlardan oluşacak.

Büyükşehir belediyelerine bağlı hastanelerde verilen sağlık hizmetlerinden alınacak bedeller, döner sermayelerin gelirlerini; döner sermayede çalıştırılan personele ödenen ücretler, ek ödeme ve diğer giderler ile mal ve hizmet alımları için yapılacak harcamalar ise döner sermaye işletmelerinin giderlerini oluşturacak. Bu hastanelerde çalışan memurlar ile sağlık personeline, unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, performansı gibi unsurlar dikkate alınarak ek ödeme yapılacak. Döner sermaye işletmelerinin faaliyetleri, İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber