En iyi doktor 'tahlil isteyen' doktor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

balçiçek pamir

Geçen yazıda "Türkiye'de hasta yakını olmak zor mu?" sorusunun cevabını aradık. Hasta yakınlarının düşüncelerine yer verdik. Bugün söz doktorlarda.

"Aldığım maaş oturduğum evin kirasını bile karşılayamaz halde. Yine de söylenmiyorum. Şikayetim sistemden. İyi hekim olmanın, sorun çözebilme yeteneğinin önemi artık kalmadı. Performansa dayalı ücretlendirme diye bir kavram attılar ortaya. Hekimin başarısı kurumuna kazandırdığı döner sermaye katkısı ile ölçülüyor. Hasta memnuniyetinin, takdirinin önemi yok. Hastaneler iyi doktor değil daha çok tahlil isteyen doktor istiyor. "

"Doktorlar son yıllarda çalıştığı hastaneye iyi para kazandıran tezgahtarlar haline geldi. Hayat hekime yabancı. Hekim hastaya yabancı. Hastalara artık numara olarak bakıyoruz. 'Ahmet Bey'in ateşi var değil, ateşli hastaya iğne yapılacak' diye sesleniyoruz. Sağlık işletmelerinin gönül köleleri olarak var olmaya çalışıyoruz. Yapamıyoruz. Sağlığı insan hakkı olmaktan çıkaranlar, sağlık ocaklarına vergi levhası asanlar utansın."

"Bir doktor olarak en çok tıbbın ticari hale getirilmesinden rahatsızım. Örneğin firmalar ilaçlarının reçetelendirilmesi için doktorlara çeşitli hediyeler veriyor, tatillere gönderiyorlar. Eskiden hastalar doktora gönül borcu hissederken günümüzde maalesef doktorlar ilaç firmalarına karşı gönül borcu hissediyorlar. Bu duruma düşmekten rahatsızım."

"20 yıllık hekimim. Bir eğitim araştırma hastanesinde çalışmama karşın, eşime kızıma ve kendime özel sağlık sigortası yaptırdım. Eskiden bir devlet hastanesinde tedavi olabilmek için kendimizi torpilli zannederdik. Nasılsa tanıdık bir doktor buluruz diye düşünürdük. Ama artık sistem öyle işlemiyor. Tanıdık doktor bile size yardımcı olamaz halde. Her şey o kadar çok otomatiğe bağlanmış ki, siz hasta değil bir dosya numarası görünümündesiniz."

Ne yalan söyleyeyim, devam etmeye kalksam günlerce mailleri yayınlamam gerekir. Doktorlar dertli, hasta yakınları çaresiz, hastaların durumu içler acısı.

Maalesef başımıza gelmedikçe hastane kapılarında sürünmenin ne demek olduğunu yeterince bilmiyoruz. O yüzden hükümetin " Sağlık sistemini düzelttik. Şöyle iyi şeyler yaptık, böyle iyi düzenlemeler gerçekleştirdik " sözlerine....

Benim karnım tok. Ya sizin?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber