MEB ?Kişiye Özgü Eğitim Modeli'ni incelemeye aldı: Öğrenci kıymet kazanıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 07:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sınavlara hazırlanmak için okulu asan ve ?Dersleri anlamıyorum' diyen öğrencilerin önü yeni bir sistemle kesilecek. MEB yeteneklerin ön plana çıkacağı ?Kişiye Özgü Eğitim Modeli'ni incelemeye aldı

TÜRK eğitim sisteminde ilköğretim son ve lise son sınıf öğrencilerinin sınavlara hazırlanmak için derslere girmemesinin önü, son sınıfların not ortalamasının da etkili olması sağlanarak kesildi. Öğrencilerin artık ?Öğretmen anlatıyor, anlamıyorum' diye bahanesi de kalmayacak. Öğrenci merkezli bir eğitimi benimseyen Milli Eğitim Bakanlığı şimdi de her öğrencinin kişisel yetenekleri ölçüsünde ders alabileceği ?Kişiye Özgü Öğretim Modeli'ni incelemeye aldı.

DERSHANE GÜCÜ KIRILACAK

SINAVLARA son sınıf dersleri de dahil edilerek okulların yerini alan dershanelerin de gücü kırılacak. Önümüzdeki yıl uygulanması planlanan ve ?Öğrenemeyen öğrenci kalmaması'nı hedefleyen sistemi Türkiye'ye ilk kez Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları getirmişti. Bakanlık ?Kişiye Özgü Öğretim Modeli'ne tam destek verdi. Her öğrencinin öğrenme kapasitesine göre eğitim verilmesini içeren sistem, yakında tüm okullarda uygulanabilecek.

KİTLE EĞİTİMİNE SON

PROJEYE tam destek veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ?öğrencinin kafasına bilgi depolama' modelinin demode olduğunu belirterek ?Modern çağların en büyük keşfi bireyin keşfidir' dedi. Eğitim sistemimizin kitle eğitimini kapsadığını ve kişi yerine kitlenin muhatap alındığını anlatan Bakan Çelik ?Fert diye bir şey yok, fertler kellelerden ibaret. Eğitim kurumları da onları tek tipleştirecek kurumlardır. Demokratik yapılarda insanlar, fert olarak değerlendirilir. Bireyi keşfeder, bireye önem verir' diye konuştu.

BÜROKRATLARDAN DESTEK

HERKESİN mutlaka öğrenebileceği bir öğretim stili olduğunu vurgulayan Bakan Çelik ?Sen geri zekalısın, hiçbir şey anlamazsın' diye kenara itilen bazı çocukların hayatının sonraki dönemlerinde büyük başarılara imza atan insanlar olarak toplumun karşısına çıktığını söyledi. Bu proje MEB'nın bir süredir uyguladığı yeni eğitim müfredatına sistem tam uyum sağladığı için bakanlık bürokratlarınca da destekleniyor.

Türkiye'nin öğrenci merkezi

TÜRKİYE'DE öğrenci merkezli eğitim kurumlarının başında TEVİTÖL İnanç Türkeş Lisesi geliyor. Bu eğitim kurumunda üstün yetenekli çocuklar eğitim görüyor. Okul 1993'te hayırsever Sezai-İnanç Türkeş tarafından 416 dönüm arazi üzerine kuruldu. Öğrenci başına yılda ortalama 25 bin YTL harcama yapılan okulun yıllık eğitim harcaması 3 milyon YTL. 93'ü kız, 109'u erkek 202 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, 123 öğrenci tam burslu 79 öğrenci ise kısmi burslu okuyor. Okulun mezunlarına Harvard Üniversitesi'nin kapısı açılıyor. Eğitimlerinde kişisel yetenekleri sosyal etkinliklerle ön plana çıkarılan öğrenciler, bir bütün olarak ele alınarak sadece derslerle değil her yönden iyi yetiştiriliyorlar. Okulda IBDT (Uluslararası Bakolorya Diploma Programı) uygulanıyor. Mezunlar, uluslararası geçerliliği olan çift diplomayla hayata atılıyor.

ULUSLARARASI DİPLOMAVEREN OKULLAR

Türkiye'de IBDT (Uluslararası Bakolorya Diploma Programı) uygulayan ve mezunlarının çifte diploma ile dünyaya açılabildiği okullar söyle: Robert Lisesi ve Koleji, İstanbul İnternational Community School, Aka Lisesi, Doğuş Lisesi, Eyüboğlu Lisesi, Mef Lisesi, Koç Lisesi, Kültür Koleji, Uğur Koleji, Tarsus Amerikan Lisesi, TEV İnanç Türkeş Lisesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber