Vatandaşlık yasası değişiyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'ndan çıkma izni almadan başka bir ülkenin vatandaşlığını kazananlar daha sonra izin almaları durumunda bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanabilecek.

Türk Vatandaşlığı Yasası'nda değişiklik yapan yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, doğumla Türk vatandaşı olup da daha sonra İçişleri Bakanlığı'ndan çıkma izni alanlar ve bunların vatandaşlıktan çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocukları, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü ve seçme-seçilme, kamu görevlerine girme ve muaf olarak araç veya ev eşyası ithal etme hakları'' dışında kalan haklardan yararlanabilecekler.

Bunlar, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları da saklı kalmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmayı sürdürecekler.

Tasarı Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin, kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulacağına ilişkin hükmü aynen koruyor.

Bu hükme göre, Türk vatandaşlığını, çıkma izni dışındaki yollardan biriyle kaybeden kişiler yabancı muamelesine tabi tutulacak.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber